Bordetella pertussis suşlarında immunojenite komponentleri üzerine çalışmalar
Studies on immunogenity components of bordetella pertussis strains
  1. Tez No: 124102
  2. Yazar: PINAR ATAKAN ABLAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEJAT UÇARTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Bordetella pertussis. Boğmaca, Pertussis, Pertussis Toksin. Filamentöz Hemagglutinin, Fimbriya, Tam Hücre Boğmaca Aşısı, Hücresiz Boğmaca Aşısı, Bordetella Pertussis, Whooping Cough, Pertussis, Pertussis Toxin, Filamentous Hemagglutinin, Fimbriae, Whole Cell Pertussis Vaccine, Acelluler Pertussis Vaccine
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1077
Özet
69 ÖZET Bordetella pertussis Suçlarında İmmunojenite Komponentleri Üzerine Çalışmalar Boğmaca (pertussis) hastalığı ciddi ve akut bir solunum yolu hastalığıdır. Bu hastalık her zaman çocuklarda endemik olarak görülür ve zaman zaman salgınlara neden olabilir. Kızamıktan sonra en çok bildirimi yapılan hastalık olan boğmaca 0-12 aylık bebeklerde birinci derecede ölüm nedenidir. Tam hücre boğmaca aşısının etkinliğinin yanı sıra ciddi yan etkilere neden olmasıyla, hücresiz boğmaca aşılarının geliştirilmesi çalışmaları başlamıştır. Hücresiz boğmaca aşısının hazırlanmasında kullanılan Bordetella pertussis suşlarının çeşitli toksin ve aglutinojenlerle, in vivo olarak iyi düzeyde antikor oluşturma gücüne sahip olması gerekmektedir. Bu çalışmada farklı Bordetella pertussis suşlarında bağışık yanıt oluşturan hücresel antijenlerin ve özellikle fimbriya antijenlerinin (Fim 2. 3) suşlardaki bulunma durumu ve bu fimbriya antijenlerinin yeni bir yöntemle saflaştırılarak bağışık yanıt oluşturma özelliklerinin araştırılması gerçekleştirilmiştir. Zor üreyen bir bakteri olan Bordetella pertussis suşlarının daha iyi ürediği ve patogenezden sorumlu komponentlerini daha iyi sentezleyebildiği besi ortamı ile ilgili olarak yapılan çalışmada; daha önce üreme, toksijenite ve antijenite yönünden diğer suşlara göre daha üstün olduğu belirlenmiş olan Bordetella pertussis Saadet susunun Modifıye Morse Bray ve CL-besiyerinde üreme, hemaglutinasyon ve adenilat siklaz aktiviteleri incelenmiş ve CL-besiyerinin bu özelliklerin ortaya çıkarılması bakımından daha iyi olduğu görülmüştür. Bu durum, pertussis toksin, fılamentöz hemaglutinin ve adenilat siklaz toksin gibi önemli komponentleri iyi derecede sentezleme yeteneğine sahip Saadet susunun. CL-besiyerindeki kültürünün bu komponentlerin eldesi için daha uygun olacağını göstermiştir. Bordetella pertussis suşlarından fimbriya antijenleri Superdex 15 jel fıltrasyon kromatografı yöntemi ile saflaştırılmıştır. Bu yöntem fimbriya antijeninin saflaştırılmasında bugüne kadar uygulanmamış, kolay ve iyi sonuç veren bir yöntem olmuştur. Saflaştırılan tüm suşların fimbriya antijenleri SDS-PAGE'inde tek band olarak gösterilmiştir. Tüm suşlardan hazırlanan tam hücre boğmaca aşıları ile bağışıklanan farelerden alınan serumlarla aynı suşların antijenleri kullanılarak yapılan mikroaglutinasyon testlerinin sonucunda özellikle Saadet ve Tohama antijenlerinin tüm serumlarla daha yüksek titrelerde aglutinasyon gösterdiği tespit edilmiştir. Fimbriya antijenleri ile farelerin bağışıklanması sonucu elde edilen anti- fimbriya antikorları ile tüm suşlara ait antijenler kullanılarak mikroaglutinasyon testi yapıldığı zaman, Saadet ve Nursel suşlarının belirli derecede yüksek antikor düzeyine sahip olduğu görülmüştür. Saadet susunun antijenik gücünün test antijeni70 olarak da büyük bir üstünlük sağladığı ve bu durumun esas olarak fimbriyal yapısına dayandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
71 SUMMARY Studies on Immunogenity Components of Bordetella pertussis Strains Whooping cough (pertussis) disease is a serious and acut a respiratory disease. This disease, usually is seen in children as endemic and cause epidemics from time to time. After measles whooping cough that is reported the most, is primary death reason in 0-12 months babies. Besides effective of whole cell pertussis vaccine, can cause serious side effects, researches to development of acellular pertussis vaccines was started. It is necessary that Bordetella pertussis strains are used for preparation of acellular pertussis vaccine should be potent to obtain antibody at good level in vivo with some kind of toxins and agglutinogens. In this study, it is realized that in different Bordetella pertussis strains cellular antigens whose role in strains especially fimbriae antigen (Fim 2, 3) can constitute immun response. Particularly, with its fimbriae antigens with purification by a new method. The Saadet strain of Bordetella pertussis which was better understood strain then others on growth, toxigenicity and antigenicity was assayed by its growth, hemagglutination and activity of adenylate cyclase in modified Morse Bray and CL medium. It realized CL medium is better on these particulars. Saadet strain may suitable for synthesis activity at a high level important of components like pertussis toxin, filamentous hemagglutinin and adenylate cyclase has better growth on CL medium. The fimbriae antigens of Bordetella pertussis strains was purified with the method of Superdex 75 gel filtration chromatography. This method hasn't been used for purification of fimbriae antigens so far. It's shown that the method is easy and suitable with fine results. It was shown as single band on SDS-PAGE the fimbriae antigens of all strains which were purified. Microagglutination tests that were done using serums taken from mouse which immunized whole cell pertussis antigens prepared from all strains with using same strains antigens. As result of these tests, it was found that especially Saadet and Tohama antigens showed very high titer agglutinogen against all serums. When agglutination tests is done using antifimbriae antibody which was immunized with fimbriae antigens, it was seen that Saadet and Nursel strains has high level antibody. It was found that antigenicity of potency of Saadet strain has provide advantage as test antigen and this advantage is based because of fimbrial structure.72