Karaciğer sirozu olan hastaların öz-bakım güçlerinin belirlenmesi
The Detection of self-care agency of patients with liver cirrhosis
  1. Tez No: 124111
  2. Yazar: DİLEK BÜYÜKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HATİCE FESCİ, PROF.DR. NURAN AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastroenteroloji, Hemşirelik, Gastroenterology, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Siroz, siroz ve komplikasyonları, öz-bakım, öz-bakım gücü, siroz ve bakım, Liver cirrhosis, liver cirrhosis and complications, self-care, self-care agency, liver cirrhosis and care. vi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 604
Özet
ÖZET BÜYÜKKAYA D., Karaciğer Sirozu Olan Hastaların Öz-Bakım Güçlerinin Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Hemşireliği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışma, karaciğer sirozu olan hastaların öz-bakım güçlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Hepatoloji Polikliniğinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi 48 hastadan oluşmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan soru formu ve Kearney & Fleischer tarafından 1979 yılında geliştirilen, ülkemizde geçerlik ve güvenirliği 1993 yılında Nahçıvan tarafından yapılan, öz-bakım gücü ölçeği (ESCA) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS paket programında değerlendirilmiştir; analizlerde sayı ve yüzdeler, Kruskall Wallis Varyans Analizi ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Bulgular değerlendirildiğinde; hastaların öz-bakım gücü ortalama puanının en düşük 88, en yüksek 136 olduğu saptanmıştır. Hastaların öz-bakım gücü ortalama puanı 109.43 'dür. Hastaların sosyo-demografık özellikleri (cinsiyet, yaş, eğitim durumu...), alkol kullanımı, hastalığa yönelik eğitim alma durumu, tedavi ve diyete uyumu, komplikasyonların varlığı ve deneyimleme durumu ve hastaların hastalığa ilişkin özellikleri (hastalık süresi, hastalığın nedeni) ile öz-bakım gücü ortalama puanı istatistiksel olarak değerlendirildiğinde aradaki fark önemsiz çıkmıştır. Hastaların %47.9'unun öz-bakım gücü ortalama puanı, ortalamanın altındadır. Hastaların kontrole geldiklerinde komplikasyonların devam ettiği ve komplikasyon yaşayan grubun öz-bakım gücünün düşük olduğu saptanmıştır. Karaciğer sirozu olan hastalarda, komplikasyonların ortaya çıkışını azaltmak ve daha iyi başedebilmeyi sağlamak için hastaların öz-bakım gücünü yükseltecek uygulamaların planlanması, destek ve danışmanlığın sağlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BUYUKKAYA D., The Detection of Self-Care Agency of Patients with Liver Cirrhosis, Hacettepe University Health Science Institute Master Thesis in Medical Nursing, Ankara, 2003. The aim of the study is to determine the self-care agency of patients with liver cirrhosis. The research was took place in polyclinic of Hepatology Department of Gastroenterology, School of Medicine at Ege University. The study sample consisted of 48 patients. İn the research questionaire form which was prepared by researcher and self-care agency scale (ESCA), which was developed by Kearney & Fleischer in 1979, whose reliability and validity was determined by Nahçıvan in 1993 in our country were used for collecting data. Data got from the research were evaluated in SPSS package program; the analyses were performed by Mann- Whitney U test and Kruskall Wallis Variance Analyse. When the results were evaluated; the minimum of the self-care agency point is 88 and the maximum is 136. the mean of the self-care agency point of patients 109.43. There was no statistically significant relation between social- demographic variables (sex, age, education...), using alcohol, education about disease, accomadiation of diet and treatment, presence of complications and experience, the feature of disease ( cause and period of disease) and the mean of the self-care agency point. Self-care agency point is below the mean in 47.9 % of patients. It is established that continuous of comlications and low self-care agency point when the patients were controlled. It is suggest that the planning of applications which will increase the self-care agency of patients and providing a support and guiding to decrease the complications and to provide treatment.