İlköğretim 4. ve 5. sınıfların kansere ilişkin bilme durumunun saptanması
On the determination of primary scholl in forth and fifth class of student knowledge about cancer disease
  1. Tez No: 124112
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OYA NURAN EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Onkoloji, Public Health, Nursing, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: ilköğretim öğrencileri, kanser bilgisi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 842
Özet
ÖZET Özcan, A., İlköğretim 4. ve 5. sınıfların kansere ilişkin bilme durumunun saptanması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Hemşireliği ABD Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Davranışlar, önyargılar ve yaşam biçimi çocukluk çağında gelişmekte ve birey hayatı boyunca bu alışkanlıklarını sürdürmektedir. Bu nedenle sağlık eğitimin erken dönemde başlanması kadar verilecek sağlık eğitiminin içeriği önem kazanmaktadır. Bu araştırma ilkokullara verilecek sağlık eğitiminin içeriğinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Ankara belediye sınırlan içinde eğitim veren 9 ilköğretim okulunda öğrenim gören 4. ve 5. sınıf öğrencileri toplam 350 ilköğretim öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmanın amaçlan doğrultusunda veri toplama aracı olarak soru kağıdı kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından, Ocak 2001 -Şubat 2001 tarihleri arasında okullara gidilerek, öğrenciler tarafından doldurulan soru kağıtları toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi, yüzdeler, ki kare testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin (%93.7) kanseri öldürücü olarak tanımladığı, (%62.0) kanserin nedenlerini yanlış bildiği, bilginin sınıf ilerlemesi ile artmadığı belirlenmiştir. Öğrencilerin (%89.1) kansere ilişkin bilgi gereksinimi olması, eğitimin önemle ele alınmasının önemini ortaya çıkarmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda eğitim önerisi getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Özcan A., on the determination of primary school in fourth and fifth class of student knowledge about cancer disease, Hacettepe University Health Sciences Institute, Public Health Nursing Program, M.Sc. Thesis, Ankara, 2003. Behaviors, prejudices and habits develop during of childhood and persons continue these behaviors and habits their entire life. As a result education, which will be given about health start during childhood. Also content of health education is considered. Because habit changes which are acquired with education help to prevent chronic diseases and cancer. This study has been made to determine knowledge of students who are present in fourth and fifth class of primary school about cancer disease. 350 students from 9 schools in provinces of Ankara have formed the sampling size. An questionnaire form that include the questions of study were used and study has made between January 2001 - February 2001. The data obtained were interpreted using percent, Chi Square. As a result of this research, it was determined that 93.7 % of student defined cancer as mortal disease, 62.0 % of student knew cause of cancer wrongly and knowledge level about cancer didn't increase when class was 5. Also it was determined 89.1 % of students need information about cancer so requirement of education was considered in the result of study. As a result our data suggest that education should be given to students. Key Word: Primary school student, knowledge about cancer