Memede kitle şüphesiyle hastaneye başvuran kadınların meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi ile ilgili bilgi düzeyleri ve kitlenin fark edilmesinde kendi kendine meme muayenesinin etkisi
The Level of knowledge women who applied to the hospitals with suspicious breast lump, about breast cancer and self examination of breast and the effects of self examination of breast on noticing the lump
- Tez No: 124151
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖKHAN AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, Onkoloji, General Surgery, Nursing, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kadın, meme kanseri, kendi kendine meme muayenesi
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Bu çalışma, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Afyon Devlet Hastanesi, Afyon SSK Hastanesine memede kitle şüphesiyle başvuran kadınların, kendi kendine meme muayenesi ve meme kanseri hakkındaki bilgi düzeylerini değerlendirmeye olanak sağlamak, kadınlara ilişkin demografik özellikleriyle bilgi düzeylerinin değişip değişmediğini ve kitlenin fark edilmesinde kendi kendine meme muayenesinin etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı araştırma olarak yapılmıştır. Toplam 62 kadın araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma verileri anket formu uygulanarak toplanmıştır. Anket formunda kadınların demografik özelliklerim belirleyen sorular, meme kanserinin belirtileri ve kendi kendine meme muayenesi ile ilgili bilgi düzeyini belirleyen sorular, kendi kendine meme muayenesi yapma durumunu belirleyen sorular ve kitlenin fark edilmesi ile ilgili sorular yer almıştır. Anket sorulan Şubat-Temmuz 2003 tarihleri arasında uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS programına yüklenmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Değerlendirmede Ki-kare testi kullanılmıştır. Memede kitle şüphesiyle hastaneye başvuran kadınların yaş ortalamaları 39,5 (±Sd= 11,2) dir. Elde edilen veriler, bu kadınların meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi ile ilgili bilgi düzeylerinin düşük olduğunu, kendi kendine meme muayenesini her ay düzenli yapmadıklarını, memelerindeki kitleleri tesadüfen fark ettiklerini göstermektedir. Bununla birlikte, kendi kendine meme muayenesi yöntemini kadınların büyük çoğunluğunun televizyon ve radyodan duydukları ve bu konuda sağlık personelinin etkisinin çok düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study performed as a supplementary study on women who were applied to Afyon Kocatepe University Ahmet Necdet Sezer Hospital, Afyon State Hospital and Afyon Social Security Hospital, got suspicious about lump on their breasts; aimes to determine knowledge of breast cancer and self examination of occurrence of lump on breasts, to understand relations between demographic characteristics and educational level of the women, to determine how the women noticed their lump on breasts consciously or unconsciously. Totally 62 women included in the study. The data has been collected by applying the inquiry form. The inquiry contains questions determining demographic characteristics of the women with their knowledge and attitudes and behaviors about breast cancer and self examination of breast. The inquiry applied in the dates between February and July 2003. The datas used in this study transferred to SPSS program and the results are evaluated. Chi-sequare test was performed for evaluation. The average age of the women suspicious about lump on their breasts applied to the hospital was 39,5 (±Sd=l 1,2). Available data suggest that these women did not had enough knowledge of breast cancer and self examination of the breast and did not examine their breasts every month on regularly bases and noticed their lump incidentally. However, most of the women hear the self exmination of breast method from television and radio, health personals had very few effect on the subject. Key Words : Women, breast cancer, self examination of breast.