Sosyoekonomik düzeyi farklı iki lisede madde kullanma durumu ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
The Determination influence factors and use of substance in two high school which are different socioeconomic status
  1. Tez No: 124154
  2. Yazar: GÜLNAZ GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLÜMSER KUBİLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, madde bağımlılığı
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Gülmez,G., Sosyoekonomik Düzeyi Farklı İki Lisede Madde Kullanma Durumu ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Hemşireliği Programı Yüksek Lisans Tezi,Ankara,2003. Bu çalışma; Ankara Belediyesi sınırları içersinde bulunan farklı sosyoekonomik düzeye sahip iki lisede madde kullanma durumu ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla karşılaştırmalı tipte tanımlayıcı bir çalışma olarak yapılmıştır. Veriler anket yöntemi ile toplanmış ve bilgisayar ortamında veri tabanı oluşturularak değerlendirilmiştir. 2002-2003 öğretim yılında toplam 380 öğrenci üzerinde yürütülen bu çalışmada;öğrencilerin yarıya yakının sigara, % 33'nün alkol denediği her iki okulda sigara ve alkol deneme oranları, ilk defa deneme yaşları, ilk denedikleri kişiler bakımından okullar arasında farklılık olmadığı ayrıca sigara ve alkol dışındaki diğer bağımlılık yapıcı maddelerin 1. Oku l'da sayıca daha fazla kullanıldığı saptanmıştır. Her iki okul genelinde madde kullanma nedenlerine bakıldığında; 2. ve 3. sınıfların sigara ve alkolü daha fazla kullandıkları, kız ve erkeklerde sigara ve alkol deneme oranlan bakımından farklılık olmadığı, haftalık harçlık miktarı daha yüksek, babaları hayatta olmayan, okula mazeretsiz olarak devamsızlık yapan, travmatik bir olay yaşayan, ailesinde sigara ve alkol kullanımı olan, aile ilişkilerinin iyi olmadığını bildiren, arkadaşları sigara ve alkol kullanan öğrencilerin daha fazla sigara ve alkol denedikleri saptanmıştır. Ayrıca sigara deneyen öğrencilerin çoğunluğunun alkolü denedikleri saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda öğrencilere yönelik madde kullanımını engelleyen yada maddeyi bırakmalarını teşvik eden alternatif programların oluşturulması, anne-babaların daha bilinçli hale getirilmesi, madde kullanımı için daha riskli olan ergenlerin okullarda daha dikkatli ele alınması gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Gülmez,G.,The Determination influence Factors and Use of Substance in Two High School Which Are Different Socioeconomic Status. Hacettepe University of Medical Science Institude Public Nursing Programme, Master Thesis,Ankara,2003. This descriptive study aimed at descripting the reasons for drug abuse was conducted in the two high schools with different socio-economic background.located inside Ankara City municipality. Data were collected by questionnaire methods and processed in computer setting. Analyses were based upon total 380 students,in 2002-2003 educational year. In the both school that nearly half of students tried cigarette and 33 percent tried alchol, it has been revealed that there is no difference between the school as regards the rates of and the ages of smoking and drinking alchol, and that causes of smoking cigarette and drinking alchol are similar. Except cigarette and alcohol, the other drugs causing addicted have been used at higher rates in the first school. When it comes the caused of drug abuse in both school, the survey indicated that second and third gardes, have used alcohol and cigarette at higher rates, and that there is no difference between the girls and boys as regards the rates of cigarette and alcohol use. According to outputs of the survey, the following student group have abused drug at higher rates; those who have little pocket-money, those whose father passed away, those who don't regularly go to school with no excuse, those who went through a traumatic life experience, those whose parents are cigarette and alcohol user, those who don't have good relations with their parents, and those whose friend are drug abuser. In addition.the majority of the cigarette tried students have used alcohol, as well as cigarette. In the light of this research results.it was suggested that there must be planned alternative programs for prevention of substance use or encourage to give up substance, to aware family about substance used, to take care of risky adolescence group more carefully at school. Keyword: Adolesence, substance use