Epizyotomi bakımında kullanılan iki farklı yöntemin yara iyileşme sürecine etkisi
Impact of two different methods of perineal wound care on the process of episiotomy wound healing
- Tez No: 124325
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAFİYE EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Epizyotomi, yara iyileşmesi, postpartum bakım, antiseptik solüsyonlar, puerperal enfeksiyon, Episiotomy, wound healing, postpartum care, antiseptic solution, puerperal infections
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Toker Z., Epizyotomi bakımında kullanılan iki farklı yöntemin yara iyileşme sürecine etkisi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Araştırma, Epizyotomi bakımında iki farklı yöntemin (normal su ile bakım yapma- betadin ile bakım yapma) yara iyileşme sürecine etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak planlanmıştır. Araştırma Sağlık Bakanlığı Antakya Doğum ve Çocuk Bakımevi'nin Doğum Servisinde uygulamıştır. Adı geçen hastanede doğumları sırasında epizyotomi uygulanmış kadınlar çalışmanın evrenini oluşturmuştur. Örneklem grubunu Antakya sınırları içinde oturan ve 20 güne kadar Antakya sınırları içinde oturacak olan, sistemik hastalığı, vaginal veya perineal enfeksiyonu bulunmayan, anemik olmayan (Hb'ni 11 gr/dl nin altında olmayan), sigara kullanmayan, en az ilkokul mezunu ve araştırmaya katılmayı kabul eden 36'sı 1. grup, 33 'ü 2. grupta olmak üzere toplam 69 kadın oluşturmuştur. Araştırmada veriler; Doğum Sonu Birinci Gün Veri Toplama Formu, Gözlem Formu, Formu kullanılarak doğum sonu 1" 5., 15. ve 20. günde yüz yüze görüşme ve gözlem yolu ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Çok Gözlü Ki Kare Testi, Fisher'in Kesin Ki Kare Testi ve yüzdelik kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar şunlardır: 1. grup ve 2. grup kadınların sosyo- demografık ve obstetrik özellikleri bakımından fark istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. 1. grup ve 2. grup kadınlar arasında birinci, 15. gün ve 20. gün; doku onarımı, kızarıklık, ekimoz, ödem, akıntı, dikişlerde açılma, ağrı yaşama ve yara iyileşmesinin yeterliliği açısından fark istatistiksel olarak önemsiz (p > 0,05) bulunmuştur. Kadınların, doğum sonu 5. günlerinde ise; kriterlerden sadece kızarıklık açısından fark 1. grup lehine önemli bulunmuştur. Araştırmada bu sonuçlar doğrultusunda çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Impact of two different methods of perineal wound care on the process of episiotomy wound healing, Hacettepe University Master' Thesis of Health Sciens Institute Department of Nursing in Obstetric and Gynecology, Ankara, 2003. The present experimental study examined the Impact of two different methods (care with water and care with betadine) on the process of perineal wound healing. This study was conducted in Department of Obstetric and Maternity unit of Antakya Hospital of Health Ministry. Population of the study was the women who gave birth with episiotomy. Sampling population of 69 females (36 of females were in first group who care with water, 33 of females were in second group who care with betadine). Included women who stayed in Antakya at least twenty days following delivery, didn't have any systemic disease, didn't have any perineal or vaginal infections, didn't smoke, didn't have anemia, are at least have primary school education and gave consent to participate in the study. After the delivery data collection was achieved face to face and by observation in the 1st, 5th, 15th and 20th days by using Data Sheet On First Day After Delivery, Observation Form and Data Sheet On 20th Day After Delivery. Data were evaluated by Multibox Chi-square Test, Fisher's Exact Test and percentage. Main results of the study were as follows: There were no significant differences in terms of socio-demographic and obstetric characteristics between first and second groups. Statistical analyses revealed no significant differences between first and second groups on wound healing, redness, bruising, current, pain, edema and dehiscence of sutures on first, 15th and 20th days. However, there was a significant difference in redness on the 5th day of postpartum, the group who was cared with betadine after delivery had significantly more redness than was the group who was cared with water. Several suggestions were put forward according to results at the end of the study.