Koklear implant kullanıcılarında neural response telemetry (NRT) yöntemiyle tone decay'in değerlendirilmesi
The evaluation of tone decay in cochlear implant users with neural response telemetry (NRT)
  1. Tez No: 124326
  2. Yazar: FİGEN BAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EROL BELGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Koklear implant, Neural Response Telemetry ( NRT ), tone decay, reflex decay, adaptasyon, NRT decay, Cochlear implant, Neural Response Telemetry ( NRT ), tone decay, reflex decay, adaptation, NRT decay «$s>
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
IV ÖZET Başar, F., Koklear implant kullanıcılarında Neural Response Telemetry ( NRT ) yöntemiyle Tone Decay' in değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji ve Konuşma Bozukluklar; Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Zamana bağlı olarak, sürekli işitsel uyarımın şiddetini algılamadaki azalma, anormal işitsel adaptasyon olarak ya da tone decay olarak isimlendirilir. İşitme sinirinin cevabında tone decay bulgusu elde edilmesi odyolojik açıdan retrokoklear patolojiyi desteklemektedir. Koklear sinirin direkt olarak elektrik uyarımı ton adaptasyonunu değerlendirmek için kullanılmaktadır. Koklear implantlı hastalarda işitme sinirinin elektrik uyarana cevabının elektrofızyolojik olarak ölçümü Neural Response Telemetry ( NRT ) yöntemi kullanılarak yapılmaktadır. Çalışmamızın amacı, NRT yöntemi ile uzun süreli ve aralıksız olarak uyarılan işitme sinirinden elde edilecek adaptasyon bulgusunun patolojik olup olmadığını belirlemektir. Çalışmamıza koklear implant kullanan 20 hasta dahil edilmiştir. Hastaların kullandıkları program stratejilerine göre 500. 1000. 2000 ve 4000 Hz'lere denk gelen elektrotları tespit edilmiş ve bu elektrotlar NRT yöntemi ile aralıksız olarak 100 saniye uyarılmıştır. NRT testinde amplitüd düşüşü tespit edilen hastalara akustik tone decay ve reflex decay testleri uygulanmıştır. Hastalardan elde edilen amplitüd düşüşü ve decay testlerinin sonuçları karşılaştırılmıştır. Bu testlerin sonuçlan değerlendirildiğinde retrokoklear patoloji lehine bir bulgu elde edilmemiştir. NRT testi sonucunda tespit edilen amplitüd düşüşü NRT decay olarak isimlendirilmiştir. NRT decay kişilerarası karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edilmemiştir ( p=0.256 ). Çalışmamız sonucunda, NRT decay'in işitme sinirinin sürekli uyanma bağlı fizyolojik adaptasyon özelliğinden kaynaklandığı belirlenmiştir. Ayrıca koklear implant kullanan hastaların takibi ve konuşma işlemcilerinin programlamasında objektif değerlendirme yöntemlerinin önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Başar, F., The evaluation of Tone Decay in cochlear implant users with Neural Response Telemetry ( NRT ), Hacettepe University, Health Sciences Institute PhD Thesis in Audiology and Speech Pathology, Ankara, 2003. Depending on the time, the reduction in the perception of continious auditory stimulus intensity is called as an abnormal auditory adaptation or tone decay. Audiologically, getting a tone decav from the auditory nerve response supports retrocochlear pathology. The direct electrical stimulation of the cochlear nerve is used to evaluate tone adaptation. Electrophysiologic measurement of the auditory nerve response to electric stimulation is done by using Neural Response Telemetry ( NRT )in cochlear implant patients. The aim of our study is to evaluate whether adaptation getting from continious and long-term stimulation of the auditory nerve with NRT is pathologic or not.Twentv patients with cochlear implant were included in this study. Electrodes suitable for 500,1000,2000 and 4000 Hz were determined and these electrodes were stimulated continiously 100 seconds by using NRT. Acoustic tone decay and reflex decav tests were applied to patients who had decrease in amplitude in NRT Amplitude decrease and the results of decay tests were compared. The results of these tests revealed that there was no retrocochlear pathology. Decrease in amplitude in NRT was called NRT decay. NRT decay was compared between patients. The results were not found statistically significant (p=0.256). At the end of our study, tone decav was induced as a result of physiologic adaptation character depending on continiously stimulation of auditory nerve. Additionally, the importance of objective evaluation methods was emphasized in following and programming of speech processor of cochlear implant patients.