Preeklampsi/intrauterin gelişme geriliğinde erken uterin arter doppler bulguları ve maternal serumda nitrit/nitrat düzeyleri
Uterine artery doppler findings in preeclampsia/IUGR at early gestation and maternal serum nitrite/nitrate levels
  1. Tez No: 124354
  2. Yazar: EBRU ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CİHAT ŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: preeklampsi, IUGG, Doppler, nitrit ve nitrat, Preeclampsia, IUGR, Doppler USG, nitirite, nitrate. 45
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET PREEKLAMPSI / INTRAUTERIN GELİŞME GERİLİĞİNDE ERKEN UTERIN ARTER DOPPLER BULGULARI ve MATERNAL SERUMDA NİTRİT/NİTRAT DÜZEYLERİ Amaç: Bu çalışma, kontrollü kohort çalışma olarak planlandı. Uterin arter pulsatilite ve spiral arter rezistans indeksi 11 - 14. gestasyonel haftadaki değeri ile 22 - 24. gestasyonel haftadaki değeri arasında ve bu değerleri gebelik haftası ile korelasyonunu belirlemek; preeklampsi ve intrauterin gelişme geriliği olgularının 1 1 - 14. gebelik haftasındaki ve 22 - 24. gebelik haftasındaki Doppler bulgularını kontrol grubu ile karşılaştırmak; maternal serum nitrit ve nitrat değerlerinin gebelik haftası ile değişimini ortaya koymak; preeklampsi ve intrauterin gelişme geriliği olgularında nitrit ve nitrat değerlerinin normal olgular ile karşılaştırarak nitrik oksitin preeklampsi ve intrauterin gelişme geriliği önceden belirlenmesinde rolü olup olmadığını araştırmaktır. Materyal Method: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na rutin gebelik taraması için başvuran Temmuz 2001 - Eylül 2003 tarihleri arasında 11 -14. gebelik haftasında olan 279 olgu dahil edildi. Gebelerde 11 - 14. gebelik haftasında ve takiben 22 - 24. gebelik haftasında Doppler USG ile bilateral uterin arter Pl, santral ve periferal spiral arter Rl değerleri ölçüldü. Gebelik haftası ile uterin arter ve spiral arter Doppler bulgularının değişimine bakıldı. Kontrol grubu ile preeklampsi ve intrauterin gelişme geriliği gelişen grubunun uterin arter ve spiral arter Doppler bulguları karşılaştırıldı. Bu olgulardan 11 - 14. gebelik haftasında ve 22 - 24. gebelik haftasında periferik kan örnekleri alındı. Serum nitrit ve nitrat düzeyi mikro yöntem ile ölçüm yapan“NO Colorometric Test”kiti (Roche DiagnosticsTürkiye) ile çalışıldı. Kontrol grubu ile preeklampsi ve intrauterin gelişme geriliği gelişen grup karşılaştırıldı. Bulgular: Uterin arter Pl değerinin 11 -14. gebelik haftasında gebelik yaşı ilerledikçe değişmediği bulundu (r=0.021; p=0.015; f=5.937) ancak 11 - 14. gebelik haftası ile 22 - 24. gebelik haftası arasında uterin arter Pl değerinde anlamlı fark bulundu Uterin arter Pl değerinin 95. persentili 11 - 14. gebelik haftada 3.57 olarak bulundu. 1Santral spiral arter Rl değerinin 11 - 14. gebelik haftada gebelik haftası ile korelasyon gösterdi (p=0.003; r=0.024). Santral spiral arter ile periferal spiral arter Rl değeri arasında 10-14. gebelik haftasında istatistiksel olarak anlanmlı fark bulundu (p=0.003; %95 Cl [-0.0249- -0.0053]). Maternal serum nitrit ve nitrat düzeyleri her iki grup arasında fark bulunmadı. Preeklampsi gelişen grup ile kontrol grubu ortalama nitrat değeri (f=2.129; p=0.147) ve ortalama nitrit değeri arasında anlamlı fark yoktu (f=0.440,p=0.508). İntrauterin gelişme geriliği gelişen olguların maternal serum nitrit ve nitrat değerleri ile kontrol grubu arasında istatiksel olarak anlamlı fark yoktu (nitrat için f=0.069, p=0.793; nitrit için f=2.554 p=0.1 12). Sonuç: Santral spiral arter resistans indeksinin 11 - 14. gebelik haftasında ki anlamlı değişiklik göstermesine rağmen 22 - 24. gebelik haftasında gebelik yaşı ile değişim göstermemesi trofoblastik invazyonun 22. gebelik haftasına kadar tamamlandığını göstermektedir. Erken gebelikte uterin arter Pl değerinin preeklampsi ve/veya intrauterin gelişme geriliğini öngörmede yeterli bir tarama testi olmadığı ortaya konuldu. Maternal serum nitrit ve nitrat seviyelerinin preeklampsi ve IUGR olgularında değişmediğini ve erken gebelik haftasında ölçümünün bize bir fikir vermediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UTERİNE ARTERY DOPPLER FINDINGS in PREECLAMPSIA/IUGR AT EARLY GESTATION AND MATERNAL SERUM NİTRİTE/NİTRATE LEVELS Objective: To examine the value of the uterine artery, central and peripheral spiral artery Doppler at 11 - 14 weeks of gestation and 22 - 24 weeks of gestation in the identification of women at the risk of developing preeclampsia and IUGR. To characterize spiral artery and uterine artery blood flow association with gestational weeks. The other objective of this study was to determine change of maternal serum nitrite and nitrate levels by gestational weeks, preeclampsia and IUGR. Methods: Uterine artery and spiral artery Doppler study was carried out at 11 - 14 weeks and following at 22 - 24 weeks of gestation. The pulsality index of the bilateral uterine arteries and resistance index of both of the central and peripheral spiral artery were obtained by using pulsed Doppler. Predictive value of mean pulsality index of mean uterine artery >95th centile is calculated. Maternal venous blood samples were collected from all of the patients at 11 - 14 weeks and following at 22 - 24 weeks. Serum nitric oxide concentrations were determined by N02/N03 Colometric Assay Test (Roche Diagnostics.Turkey) measuring combined oxidation products of nitiric oxide, serum nitrite and nitrate after reduction with nitrate reductase. Results: Complete outcome information obtained from 279 of 382 patients were accepted after exclusion of patients because of fetal anomaly.maternal disease etc. The 95th centile of the uterine artery mean pulsatility index was 3.57 and did not change significantly with gestational age. The pregnancy complicated by preeclampsia and intrauterine growth retardation of pulsality index were not the 95th centile. The central artery resistance index change significantly by gestational age at 11 - 14 weeks (p=0.003). There were not differences between pregnancies complicated by preeclampsia or intrauterine growth retardation and kontrol group of the central spiral artery and peripheral spiral artery mean resistance index. There was no significant differences in the maternal serum nitrite and nitrate concentrations (control group 0.508±0.28mumol/L, preeclamptic group 0.56±0.27mumol/L, intrauterine growth retardation group 0.43±0.27). 44Conclusion: The mean resistance index of central spiral artery changed with gestational age at 1 1 - 14 weeks but did not change at 22 - 24 weeks which means that the throphoblastic invasion of myometrium has been already completed. Measurements of maternal serum nitrite and nitrate levels at early gestational weeks do not identify the subsequently develop preeclampsia and/or fetal growth restriction. Spiral artery resistance index has highly association with gestational weeks.