Obsesif kompulsif bozukluk ve panik bozukluğu olan annelerin çocuklarında psikopatoloji
Psychopathology in the children of mothers with obsessive compulsive disorder and panic disorder
- Tez No: 124373
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BERNA PEHLİVANTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Annelerde obsesif kompulsif bozukluk, annelerde panik bozukluğu, çocukta psikopatoloji, Obsessive compulsive disorder in mothers, panic disorder in mothers, psychopathology in children
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 652
Özet
IV ÖZET Taner, Y., Obsesif kompulsif bozukluk ve panik bozukluğu olan annelerin çocuklarında psikopatoloji, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışmada obsesif kompulsif bozukluğu olan, panik bozukluğu olan ve hiçbir psikiyatrik bozukluk saptanmayan annelerin çocukları psikopatoloji varlığı, görülen psikopatolojinin türleri ve çoklu tam varlığı açısından karşılaştırılmıştır. Ayrıca annede eşlik eden depresif bozuklukların çocuktaki psikopatolojiler üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla obsesif bozukluk tanısı konulan 22 anne ve onların 6-16 yaş arası 30 çocuğu, panik bozukluğu tanısı konulan 19 anne ve onların 6-16 yaş arası 30 çocuğu değerlendirilmiştir. Kontrol grubu psikiyatrik bozukluğu olmayan 20 anne ve onların 28 çocuğundan oluşturulmuştur. Her üç gruptaki anneler yaş ortalamaları, eğitim süreleri, çalışma durumları ve ailelerin aylık gelir düzeyi ortalamaları açısından eşleştirilmiştir. Çalışmaya alman anneler klinik görüşme ve SADS (Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia; Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi), çocuklar ise K-SADS (Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School Age Children; Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni formu) ile değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda panik bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluğu olan annelerin çocuklarında kontrol grubuna göre daha fazla psikopatoloji olduğu, bu çocukların en yüksek oranda anksiyete bozukluğu tanısı aldıkları ve daha fazla çoklu psikiyatrik tanıya sahip oldukları belirlenmiştir. Tik bozukluğu, OKB tanısı alan annelerin çocuklarında panik bozukluğu olan annelerin çocuklarına ve kontrol grubunu oluşturan annelerin çocuklarına göre daha yüksek oranda saptanırken, karşı olma karşı gelme bozukluğu panik bozukluğu olan annelerin çocuklarında diğer iki gruba göre daha yüksek oranda bulunmuştur. Annelerde yaşam boyu saptanan depresif bozuklukların çocuk psikopatolojisi üzerine ek bir etkisi saptanmamıştır. Bu sonuçlar, iki farklı anksiyete bozukluğu olan panik bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluğu olan annelerin çocuklarında, anksiyete bozuklukları gibi benzer psikopatolojiler yanında, tik bozuklukları ve karşı olma karşı gelme bozukluğu gibi farklı türde psikopatolojilerin de görülebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Taner, Y., Psychopathology in the children of mothers with obsessive compulsive disorder and panic disorder, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Child and Adolescent Psychiatry, Ankara, 2003. In this research, children of mothers with obsessive compulsive disorder and panic disorder are compared with children of mothers with no psychiatric disorder in terms of presence of psychopathology, type of psychopathology and multiple diagnosis. The influence of lifetime depressive disorders of mothers on the child psychopathology is also examined. With this purpose, 22 mothers with the diagnosis of obsessive compulsive disorder and their 30 children whose ages range between 6-16, 19 mothers with the diagnosis of panic disorder and their 30 children whose ages range between 6-16 and 20 mothers with no psychiatric disorder and their 28 children whose ages range between 6-16 were evaluated. The groups were matched with respect to the mean age, education levels and occupational status of mothers, and average income of families. Mothers were evaluated by clinical interview and SADS (Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia) and the evaluation of children were performed by K-SADS (Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School Aged Children). Results of the study revealed a higher rate of psychopathology in the children of mothers with obsessive compulsive disorder and panic disorder when compared to the children of control subjects. Anxiety disorders were the prominent type of pathology in the children of mothers with obsessive compulsive disorder and panic disorder, and they had more multiple psychiatric diagnosis when compared to children of control subjects. Children of mothers with obsessive compulsive disorder had higher rates of tic disorders, whereas children of mothers with panic disorder had higher rates of oppositional defiant disorder. Lifetime depressive disorder in mother had no influence on child psychopathology according to the results of this research. These results suggest that children of mothers with these two anxiety disorders, besides having similar psychopathologies such as anxiety disorders, might also have different psychopathologies such as tic disorders and oppositional defiant disorder.