Yaşam boyu (lifetime) risk hesaplama yöntemleri ve karşılaştırmaları
Methods of lifetime risk calculations and their comparison
  1. Tez No: 124409
  2. Yazar: PINAR ÖZDEMİR GEYİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN SARAÇBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Tablosu, Risk, Yaşam Boyu Risk, Standartlaştırma, Yığılımlı Risk, Life Table, Risk, Lifetime Risk, Standardization, Cumulative Risk
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Yaşam Boyu (Lifetime) Risk Hesaplama Yöntemleri ve Karşılaştırmaları, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyoistatistik Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Bir kişinin hayatı boyunca herhangi bir hastalığa yakalanması, belirli hastalıktan ölmesi ya da ilgilenilen herhangi bir olgunun ortaya çıkma riski yaşam boyu risk (YBR) olarak tanımlanır. Yaşam boyu risk, bireysel riskleri ve hastalık yükünü yansıtır. Bu yüzden bir toplumda ilgilenilen bir olgunun ortaya çıkma riski, konu ile ilgili kişi ve kurumlara hastalık yükü ve bireysel yük değerlendirmesinde yararlı bilgi sağlar. Bugüne kadar bazı ülkelerde çeşitli hastalıklarla ilgili YBR hesaplamaları yapılmışta. Bu çalışmanın amacı, yaşam boyu risk hesaplamalarını incelemek ve Türkiye'de kalp hastalığının diğer şekillerinden kaynaklı ölüm nedenine ait verileri kullanarak yöntemler arası karşılaştırma yapmaktır.
Özet (Çeviri)
Methods of Lifetime Risk Calculations and Their Comparison, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Biostatistics, Ankara, 2003. Lifetime Risk (LTR) can be defined as the risk of developing a disease or an attribute or dying as a consequence of a specific disease during an individual's lifespan. Lifetime risk reflects burden of specific disease and individual risk. Estimates of LTR assist clinicians, researchers, and policy-makers in the assessment of the burden of disease in a population. Many studies about lifetime risk have been performed on various diseases or attributes in developed countries. The aim of this study is to introduce lifetime risk calculations and to compare methods by using the mortality data due to other forms of heart disease on Turkish population.