Periferal kan lenfositlerinde kızamık virusu reseptörlerinin incelenmesi
Analysis of measles virus receptors on peripheral blood lymphocytes
- Tez No: 124418
- Danışmanlar: PROF.DR. A. KEVSER PİŞKİN ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: CD150, Kızamık Virüsü, Reseptör, İmmünoblot, SSPE. ^^ ^*£ğ&&
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1568
Özet
ÖZET SLAM (Signaling Lymphocyte Activating Molecule) bütün kızamık virusu suşlan için tanımlanmış bir hücre membran reseptörüdür. SLAM, yaklaşık 70 kDa büyüklüğünde integral bir membran glikoproteinidir. SLAM, özellikle uyarılmış T ve B lenfositlerde ve hafıza hücrelerinde eksprese edilmektedir. Bu çalışmanın amacı aktive olmuş periferal kan lenfositleri (PKL) ve subakut sklerozan panensefalit (SSPE) hastalarının periferal mononükleer hücrelerinin plazma membran proteinlerinin farklı koşullarda elektroforetlk yolla incelenmesi ve sonrasında“Western Blot”yöntemi ile SLAM molekülünün tanımlanmasıdır. Bu çalışmada SSPE hastalarından ve sağlıklı vericilerden alınan periferal kan örnekleri ile SLAM ekspresyonun olmadığı bilinen HL-60 hücreleri kullanıldı. Sağlıklı vericilerden alınan periferal kan lenfosit (PKL) hücreleri lipopolisakkarit (LPS) ve concanavalin-A (Con-A) içeren hücre kültürü ortamında aktive edilerek çoğaltıldı. Elde edilen hücre lizatlarının tamamı SDS-PAGE ve nativ-PAGE'de indirgeyen ve indirgemeyen koşullarda incelendi. Elektroforetik inceleme sonrasında“Western Blot”yöntemine geçildi. Elde edilen blotlar, anti-SLAM antikoru ve peroksidaz konjuge“anti- mouse”antikorla etkileştirildi. SDS-PAGE'de incelenen proteinlerin 70 kDa boyutunda yoğunlaşan bir bant verdiği ancak“Western Blot”yöntemiyle elde edilen bantın SLAM için özgül olmadığı saptandı. Nativ-PAGE'de ise izlenen yoğun bantlar arasında SLAM kolayca saptanabildi. HL-60 hücrelerinde SLAM ekspresyonunun olmadığı belirlendi. İndirgemenin SLAM'in“Western Blot”yöntemiyle saptanmasında etkili olmadığı belirlendi. SLAM'in nativ jelde çok yavaş hareket ettiği gözlendi. Ayrıca literatürde ki bilgilerle uyumlu olarak SLAM'in tek zincirden oluştuğu, az sayıda zincir içi disülfit bağı içerdiği, negatif yüklü amino asit ve siyalik asit moleküllerinin bu molekülün tümünde az oranda bulunabileceği de bu çalışma sonucunda belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT SLAM (Signaling lymphocyte activating molecule) is the membrane receptor for all species of measles virus. It is a member of immunoglobulin superfamily and an integral membrane glycoprotein having a molecular weight of approximately 70 kDa. SLAM is expressed especially by activated T and B lymphocytes and memory cells. SLAM expression also increases in certain diseases such as romatoid arthritis, multiple sclerosis and leprae. This study aims to detect SLAM by western blot and immunoblotting after analyzing the plasma membrane proteins of activated peripheral blood lymphocytes and peripheral blood leukocytes of subacute sclerosing panencephalitis (SSPE) patients by electroforesis under reducing and non-reducing conditions.Blood was obtained from healthy donors and SSPE patients. Peripheral blood lymphocytes from healthy donors were cultured and activated by LPS and Con-A. HL-60 cells were also cultured to be used as a negative control for SLAM expression analiysis. Electrophoretical analysis of both types of cell lysates by SDS- PAGE and native-PAGE under reducing and nonreducing conditions was followed by Western-blot. The blots were then treated with anti-SLAM and peroxidase conjugated anti-mouse antibody.A band of approximately 70 kDa was detected by SDS-PAGE, however could not be specific for SLAM by immunoblotting. However, SLAM could easily be detected after separation by native PAGE. SLAM expression was not detected in HL-60 cells. Reduction of SLAM neither significantly altered its electrophoretical behaviour nor effected its detection by immunoblotting. SLAM migrated very slowly in native-PAGE. These results show that SLAM was a single chain molecule having few intrachain disulphide bonds and contained negatively charged amino acids or sialic acid residues in a small proportion. Keywords : CD150, Measles Virus, Receptor, Immunoblotting, SSPE.