Okulöncesi eğitim kurumlarına devam eden altı yaş grubu çocukları için okul olgunluğu kontrol listesi geliştirilmesi
Developing control list of school maturity for six years old children who attend preschool education institutions
- Tez No: 124422
- Danışmanlar: PROF.DR. NERGİS GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Okul Olgunluğu, Okuma Hazırlığı, Çocukların Değerlendirilmesi, School Maturity, Reading Readiness, Assessment of Young Children
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET YILMAZ, Y., Okulöncesi Eğitim Kurumlarına Devam Eden Altı Yaş Grubu Çocukları İçin Okul Olgunluğu Kontrol Listesi Geliştirilmesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Çocuk Gelişim ve Eğitim Programı, Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışma, okulöncesi eğitim kurumlarına devam eden altı yaş grubu çocuklarının okula hazırbulunuşluk düzeylerim tespit etmek üzere kullanılacak okul olgunluğu kontrol listesi oluşturmak amacıyla planlanmış bir çalışmadır. Araştırma örneklemini, Ankara ilinde yaşamakta olan düşük, orta ve yüksek sosyo-ekonomik düzeydeki ailelerin çocuklarının devam ettiği Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okulların anasınıflarından rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş 5.6-6.0 (66-72 aylar) yaş düzeyindeki yüz yirmi kız, yüz yirmi erkek öğrenci oluşturmuştur. Okula başlama çağındaki çocukların sergilemeleri gereken davranışlar, bu yaş grubu çocuklar için kullanılan gelişimsel testler, ölçekler, kontrol listeleri temel alınarak belirlendikten sonra, konuyla ilgili uzmanların görüşleri alınmıştır. Geliştirilen kontrol listesinin ön deneme uygulamaları yapılmıştır. Bu uygulama sonrasında maddelerin geçerliliği test edilip kontrol listesi yeniden düzenlenmiştir. Geliştirilen kontrol listesi çocuklara bireysel olarak uygulanmıştır. Ayrıca örneklemi betimlemek üzere aileye ve çocuğa ait bilgiler, uygulanan anketle toplanmıştır. Araştırmanın istatistiksel değerlendirmesi,“t testi”, 'Tek yönlü varyans analizi (ANOVA)“, ”Kruskal Wallis testi“, ”Pearson İlişki Katsayısı"kullanılarak yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, çocukların okula hazırbulunuşluk düzeyleri ile dikkat süreleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu, kız çocuklarının küçük kas motor ve sosyal gelişimlerinin erkek çocuklara göre daha ileride olduğu tespit edilmiştir. Çocukların büyük kas motor, bilişsel ve dil gelişimleri puanlan ile kardeş sayısı ve doğum sıralan arasında negatif bir ilişki olduğu, kardeş sayısı ve doğum sırası arttıkça çocukların bu gelişimlerinde gerileme olduğu tespit edilmiştir. Aileleri yüksek sosyo ekonomik düzey grubunda bulunan çocukların okul olgunluk düzeylerinin diğer gruplarda bulunan çocuklara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır.VI Araştırmanın sonucunda, çocukların okul olgunluk düzeylerinin çevresel şartlardan oldukça etkilendiği ve çevresel şartlan daha gelişmiş ortamlarda bulunan çocukların geliştirilen kontrol listesini başarı ile tamamladıkları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT YILMAZ, Y., Developing Control List of School Maturity for Six Years Old Children Who Attend Preschool Education Institutions, Hacettepe University, institution of Medical Siences, Children Devlopment and Education Program, Thesis of Sience Specialization, Ankara 2003. This study has been prepared to constitute a school maturity control list which is going to be used to determine the school readiness of six years old children who attend preshool education institutions. The group of research samples comprises of 120 male and 120 female students who are 5.6-6.0 year old (66-72 months old) and selected from the nursery schools of the Ministry of National Education to which the children of families having low, medium and high social-economic status and living in Ankara attend, using a random sampling method. After figuring out the expected behaviors of the preschool age children based on the progress tests, measures, checklist, the ideas of the subject matter experts were taken. The pretest were applied to the advanced control lists. While these tests, children were figured out whether they did what they were supposed to do or not and the items of the list were designed according to the age of the children. Advanced Control List were applied to children individually. Besides, in order to make examples more clear, info belong to the child and the family are gathered in the list. The statistical analysis of the experiment in done via“t test”,“One Way ANOVA”,“ Kruskal Wallis Test”and“Pearson Relation Coefficient”. According to the findings of the experiment, it showed that there is a significant relation between the readiness level of the children to the school their attention time and it's showed that the small muscle motor and the social development of the female children are ahead of those of male children. It's seen that there is a negative relationship between large muscle motor, cognitive and language improvoment scores with the number of siblings and the order of birth. As the number of the siblings and the order of the birth increase, there will be a degradation on the improvoment of the child. It's also seen that the children whose families are in a higher social-economic group tend to have a higher school preparedness than the orders.vııı It's found out that the level of school readiness of the children are highly affected by the enviromental factors and the children who have grown up in higher environmental conditions succeeded the checklist succeessfully.