İnvaziv meme karsinom olgularında PTEN, Siklin D1, P27/Kip1 ekspresyonu ve klinikopatolojik parametrelerle ilişkisi
Expression of PTEN, cyclin D1, and P27/ Kip1 in invasive breast carcinomas and relation with clinicopathologic characteristics
  1. Tez No: 124423
  2. Yazar: HÜSEYİN ENGİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EŞMEN BALTALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: PTEN, siklin D1, p27/kip1, klinikopatolojik, parametre, PTEN, cyclin D1, p27/kip\ clinicopathologic, parameter
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Engin H., İnvaziv meme karsinom olgularında PTEN, Siklin D1, P27/Kip1 ekspresyonu ve klinikopatolojik parametrelerle ilişkisi. Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Onkoloji Yan Dal İhtisas Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışmada; 1989-2000 yıllan arasında H.Ü.T.F Medikal Onkoloji Bölümü'nde öpere primer meme kanseri tanısıyla izlenen 85 hastanın meme tümör doku örneklerinde, immünhistokimya ile Phosphatase and Tensin Homolog Deleted On Chromosome Ten (PTEN), Siklin D1, ve P27/Kip1 ekspresyonu incelenmiş ve klinikopatolojik prognostik parametrelerle olan ilişkileri değerlendirilmiştir. PTEN protein ekspresyonunda kayıp, değerlendirilen 83 (%97.6) örneğin 1 (%1.2)'inde, ekspresyonda azalma 26 (%31.3)'sında tespit edildi. 56 (%67.5) örnekte ise ekspresyon paterni, çevre normal meme dokuları ile aynı idi. PTEN protein ekspresyonu klinikopatolojik parametreler ile korele edildiğinde, sadece Siklin D1 ekspresyonu ile arasında istatistiksel olarak anlamlı (p=0.05) bir ilişki bulundu. PTEN protein ekspresyonunda azalma tespit edilen 26 örneğin 23 (%88.5)'ünde Siklin D1 ekspresyonu negatif iken, sadece 3 (%1 1.5) örnekte Siklin D1 aşırı ekspresyonu olduğu görüldü. Tek değişkenli analizlerde, PTEN ekspresyonunun genel sağkalım (OS) üzerinde etkisinin olduğu (p=0.0007), ancak çok değişkenli analizlerde bu etkinin ortadan kalktığı saptandı. P27/Kip1 düzeyi değerlendirilen 84 (%98.8) tümör örneğinin 9 (%10.7)'unda ekspresyonda azalma (%50) vardı. Analiz edilen hiçbir klinikopatolojik parametre ile P27/Kip1 ekspresyonu arasında korelasyon tespit edilemedi. Siklin D1 ekpresyonu değerlendirilen 83 (%97.6) örneğin 38 (%45.8)'inde Siklin D1 negatif iken, 45 (%54.2)'inde aşırı ekspresyon mevcuttu. Tümör boyutu (p=0.027), Evre (p=0.035), ve PTEN protein ekspresyonu (p=0.05) ile Siklin D1 ekspresyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Engin H., Expression of PTEN, Cyclin D1, and P27/Kip1 in invasive breast carcinomas and relation with clinicopathologic characteristics. Hacettepe University, Department of Internal Medicine, Oncology Subspecialty Thesis, Ankara, 2003. In this study; tumour tissue samples of 85 primary breast cancer patients who were followed in Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Medical Oncology between 1989 and 2000, were evaluated by immunohistochemistry for Phosphatase and Tensin Homolog Deleted On Chromosome Ten (PTEN), Cyclin D1, P27/Kip1 expression, and the results were correlated with clinicopathologic characteristics. Loss of PTEN protein expression was present in only one (1.2%), decrease of expression in 26 (31.3%) samples, and the expression pattern was the same with surrounding normal tissues in 56 (67.5%) of the 83 (97.6%) samples evaluated. When PTEN expression was correlated with clinicopathological parameters, only statistically significant relation (p=0.05) was found between PTEN and Cyclin D1 expression. In addition, there was statistically significant (p=0.0007) effect of PTEN expression on overall survival (OS) in univariate analysis, which had lost its significance in multivariate analysis. Decrease in P27/Kip1 expression (< 50% of the cells) was detected in 9 (10.7%), while overexpression (> 50% of the cells) in 75 (89.3%) of the 84 (98.8%) samples examined. There was no correlation between P27/Kip1 expression pattern and any clinicopathologic parameter included in the model. When immunohistochemistry was applied for Cyclin 01 expression; negative expression pattern in 38 (45.8%), and overexpression pattern in 45 (54.2%) of the 83 (97.6%) tumour tissue samples examined were the outcomes. In the evaluation of the relation of Cyclin D1 expression with clinicopathologic characteristics; only with tumour diameter (p=0.027), stage (p=0.035), and PTEN protein expression pattern (p=0.05), statistically significant associations were found.