Meme ve serviks kanserlerinde risk gruplarının saptanması
Determined of risk factors for breast and cervix cancers
- Tez No: 124439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Tarama, Meme Kanseri, Serviks Kanseri, Risk Faktörleri
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kanser Epidemiyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Türkdemir, A.H., Meme ve Serviks Kanserlerinde Risk Gruplarının Saptanması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kanser Epidemiyolojisi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2003. Kanserlerin taranması; getirdiği olası yararlarının yanı sıra bir çok potansiyel sorunları da taşımaktadır. Bir çok kanser tarama testi, invaziv olmayan ya da çok az invaziv tetkikleri içermesine rağmen, bazen erken ve geç dönemde ortaya çıkan ciddi komplikasyonları da olabilmektedir. Diğer bir sorun gereksiz yere kaygılara neden olan ve invaziv işlemlerin uygulanmasına yol açan yanlış pozitif test sonuçlarıdır. Daha az olmakla birlikte aşırı tanı bir diğer sorundur. Tarama işlemleri ile belirlenemeyen tümörler klinik olarak da belirti vermedikleri için tanı konulması zordur. Bu nedenlerle çok küçük tümörlerin belirlenmesi için tarama testlerinin çok daha duyarlı olması gerekmektedir. YÖNTEM: Literatürden elde edilen risk faktörleri üzerinden elde edilen bir anketin uygulanması ile risk gruplarının belirlenmesine çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar lineer regresyon ve varyans analizi yöntemleri ile (Tukey Testi) test edilmiştir. SONUÇLAR: Sonuç olarak, tarama testlerinin yanlış negatif sonuçları kişilere kanserlerin erken belirti ve bulguları ortaya çıkana kadar gereksiz bir güven vererek, tanının gecikmesine yol açmaktadır. TARTIŞMA: Topluma uygulanacak anket ile belirlenen yüksek risk gruplarına yapılacak taramalar hem daha etkin (PPD meme kanserinde 2,18 kat, serviks kanserlerinde 1,36 kat artmakta) hem de daha ucuza mal (meme kanserinde film sayısı % 58,95, serviks kanserinde PAP smear sayısı % 26,75 azalmaktadır) olacaktır.
Özet (Çeviri)
IV İNGİLİZCE ÖZET (ABSTRACT) Türkdemir, A.H., Determined of Risk Groups for Breast and Cervix Cancers, Hacettepe University Health Sciences Institute MoS Thesis in Cancer Epidemiology, Ankara, 2003. There are several potential harms that must be considered against any potential benefit of screening for cancer. Although most cancer screening tests are non-invasive or minimally invasive, some involve small risks of serious complications that may be immediate or delayed. Another harm is the false-positive test result, which may lead to anxiety and invasive diagnostic procedures. A less familiar harm is overdiagnosis, i.e., the diagnosis of a condition that would not have become clinically significant had it not been detected by screening. This harm is becoming more common as screening tests become more sensitive at detecting tiny tumors. METHODS: We prepared a inquiry form which imply risk factors for breast and cervix cancers from literature. Then we analyzed them with use linear regression and one way ANOVA analysis (with Tukey). RESULTS: A false-negative screening test may falsely reassure an individual with early clinical signs or symptoms of cancer and thereby actually delay diagnosis. CONCLUSION: A inquiry form which imply risk factors are determined high risk persons in community. Screening with this method are more cost effective than the others (PPD are 2,18 as much in breast cancer and 1,36 as much in cervix cancer than the others. Number of MGF are 58,95 % and number of PAP smears are 26,75 % as lower than the others). Key Worlds: Screening, Breast Cancer, Cervix Cancer, Risk Factors