Telekardiyogramda saptanan aort aterom plağı kalsifikasyonu bulgusunun koroner arter hastalığı tanısındaki yeri
The importance of ateromatous plaque calcification detected in aorta in telecardiography in diagnosis of coronary artery disease
- Tez No: 124483
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OKAN ONUR TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, koroner arter hastalığı, aterom plağı kalsifikasyon, Atherosclerosis, Coronary Artery Disease, Aortic Calcified Plaques
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Çalışmamızın amacı koroner arter hastalığı (KAH) yaş grubunda görülen aterom plak kalsifikasyonu (APK) bulgusunun KAH tanısında yeri olup olmadığını araştırmaktı. Çalışmaya servisimize koroner anjiyografi (KAG) yapılmak üzere yatırılan 1 02 hasta alındı. Hastaların telekardiyogramları KAG öncesinde APK açısından, iki deneyimli hekim tarafından değerlendirildi. Anjiyografi sonrasında koroner arterleri normal olanlar kontrol grubu, darlık veya duvar düzensizliği olanlarsa KAH grubu olarak alındı. 20'sinde (%19.6) koroner arterler normalken, 82 hastada KAH saptandı. APK olanlarda KAH birlikteliğinin olasılığı, APK görülmeyen hastalara göre 8.16 kat fazlaydı. APK saptanan kadın ve erkeklerde KAH birlikteliği, saptanmayanlara göre sırasıyla 4 ve 0.75 kat daha fazladır. Sonuç olarak, bulgularımız APK'nın özellikle kadınlarda klinik öneminin olduğunu ve KAH tanısına yardımcı olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim of the study is to investigate importance of aortic calcified plaques (ACP) finding which is detected in age group of coronary artery disease (CAD) in diagnosis of CAD. 102 patients who are hospitalized to undergo coronary angiography (CAG) are involved in the study. Telecardiograms of the patients are evaluated by two experienced physiciands who are unaware of each other for ACP before CAG. The patients with normal coronary arteries are included in control group, the patients with stenosis or laminal irregularities are incluted in CAD group after CAG. While in 20 (%19.6) patients, coronary arteries are normal CAD is detected in 82 patients. In patients with ACP, probability of association with CAD is 8.16 times more than that in patients without ACP. Association with CAD in females and males with ACP is 4 times and 0.76 time more than that in those without ACP. Association with CAD in males with ACP is 0.76 times more than that in those without ACP respectively. As a result, our findings demonstrates that ACP has clinical importance expecially in females and it can be used as an adjunst to diagnosis of CAD.