Sivas bölgesinde anjiyografik olarak koroner arter hastalığı saptanmış olgularda koroner arter hastalığı risk faktörlerinin bölgesel dağılımı
Regional distribution of coronary artery disease risk factors in cases with coronary artery disease detected angiographically in Sivas region
- Tez No: 124488
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OKAN ONUR TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Sivas, koroner arter hastalığı, risk faktörleri, Sivas, coronary artery disease, risk factors
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
IV ÖZET Çalışmamızın amacı Sivas bölgesinde anjiyografik olarak koroner arter hastalığı (KAH) tanısı kesinleşmiş olgularda risk faktörlerinin bölgesel dağılımını belirlemek ve bu faktörlerin erkek ve kadınlardaki dağılımını araştırmaktır. Çalışmaya koroner anjiyografi (KAG) yapılmak üzere yatırılan yaş ortalaması 61.3±9,9 olan 326 hasta alındı. Sivas merkez ve Sivas kırsalında oturan hastalardaki risk faktörlerinin dağılımı ve bu faktörlerle KAH'nın derecesi arasındaki ilişki araştırıldı. Bel çevresi, serum kolesterol, trigliserid, düşük yoğunluklu lipoprotin düzeyleri ile hipertansiyon ve diyabet oranlan erkeklere kıyasla kadınlarda daha fazla bulundu. Serum yüksek yoğunluklu lipoprotein değerleri Türkiye ortalamasına yakın olmakla beraber, kadınlarda daha düşük, erkeklerde ise daha yüksekti. Hipertansiyon ve diyabet sıklığı, bel kalça oranı ile bel çevresi değerleri TEKHARF çalışma sonuçlarıyla kıyaslandığında her iki cinsiyette de yüksek bulundu. Sonuç olarak, bulgularımız Sivas bölgesinde sigara hariç diğer risk faktörlerinin kadınlarda daha fazla olarak bulunduğu ve diyabet dışındaki diğer koroner arter hastalığı risk faktörlerinin Sivas merkezde kırsala göre daha sık olarak bulunduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Reginal Distribution Of Coronary Artery Disease Risk Factors in Cases with Coronary Artery Disease Determined Angiographically in Sivas Region The aim of our study is to determine the regional distribution of risk factors in cases with coronary artery disease in whom the diagnosis of coronary artery disease made certain angiographically in Sivas region and to investigate the distribution of these factors among males and females. 326 patients whose mean age is 61.3±9.9 and who are hospitalized to undergo coronary angiography are included in the study. Distribution of risk factors in patients dwelling in urban and rural regions of Sivas and the relationship between these factors and degree of coronary artery disease are investigated. The level of waist circumference, serum cholesterol, triglyceride, low density lipoprotein and the ratio of hypertension and diabetes mellitus are higher in males than in females. While the level of serum high density lipoprotein is close to the average in Turkey, it is lower in females and higher in males. The prevalence of hypertension and diabetes mellitus; the values for waist to hip ratio, and waist circumference are higher in both genders in comparison to TEKHARF study. İn conclusion, it is observed that risk factors excluding smoking exist in females more frequently in central region compared to rural region of Sivas.