Dilate kardiyomiyopatili hastalarda karvedilol kullanımının sol ventrikül fonksiyonları ve proinflamatuar sitokinler üzerine olan etkisi
Effect of carvedilol on left ventricular functions and proinflammatory markers in patients with dilated cardiomyopathy
- Tez No: 124542
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TURHAN KÜRÜM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: dilate kardiyomiyopati, karvedilol, proinflamatuar sitokinler, sol ventrikül fonksiyonları. 52, dilated cardiomyopathy, carvedilol, proinflammatory cytokines, left ventricular functions. 54
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Dilate kardiyomiyopatili hastalarda karvedilol kullanımının sol ventrikül fonksiyonlannı düzelttiği ye ejeksiyon fraksiyonunu artırdığı, böylelikle morbidite ve mortalitede düzelme sağladığı bilinmektedir. Ancak bu yararlı etkisinin, artan sempatik aktivasyonu baskılamak dışında, sitokinleri de baskılayarak gösterip göstermediği bilinmemektedir. Çalışmamızda New York Kalp Cemiyeti evrelemesine göre efor kapasitesi evre II ve III olan dilate kardiyomiyopatili standart kalp yetersizliği tedavisi almakta olan hastalarda, tedaviye eklenen karvedilolün sol ventrikül fonksiyonları ve proinflamatuar sitokinler üzerine olan etkilerini araştırmayı amaçladık. İskemik veya iskemik olmayan dilate kardiyomiyopati tanısı alan 60 hasta çalışma grubunu oluşturdu. Hastalar iki gruba bölünerek bir gruba almakta oldukları standart tedaviye karvedilol eklenirken (n=30), diğer grupta (n=30) standart tedaviye devam edildi.. Hastaların çalışma başnda ve sonunda serum kolesterol, trigliserid, TNF-a, IL-2 ve IL-6 düzeyleri ölçüldü. Aynı gün içinde radyonüklid ventrikülografi yöntemiyle sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu ve diyastolik fonksiyonları değerlendirildi. Karvedilol kullanmakta olan hastalarda sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonları artmış, fonksiyonel kapasiteleri düzelmiş olarak bulunurken diyastolik fonksiyonlarda değişiklik saptanmadı. Karvedilol grubunda plazma IL-6 ve TNF-a düzeyi baskılanmış olarak bulundu. Standart tedavi grubunda ise IL-6 düzeyinde anlamlı değişiklik olmazken TNF-a düzeyi yükselmekteydi. Çalışma sırasında karvedilol grubundan 1 (%3), standart tedavi grubundan 7 (%23) hastada ölüm gözlendi. Karvedilol grubunda 1 (%3), standart tedavi grubunda 6 (%20) hastada atriyal fıbrilasyon gelişti. Sonuç olarak dilate kardiyomiyopatili hastalarda standart tedaviye eklenen karvedilolün fonksiyonel kapasiteyi düzelttiği, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunu artırdığı saptanmıştır. Karvedilol kullanımı sonrası plazma TNF-a ve IL-6 düzeylerinin 51baskılandığı görülmektedir. Buna karşılık standart tedavi grubunda sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunda düşüş, sitokin düzeylerinde (TNF-a) artış olması dikkate alındığında karvedilolün sol ventrikül fonksiyonlarına olan yararlı etkilerini proinflamatuar sitokinleri de baskılayarak gösterdiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF CARVEDILOL ON LEFT VENTRICULAR FUNCTIONS AND PROINFLAMMATORY CYTOKINES IN PATIENTS WITH DILATED CARDIOMYOPATHY SUMMARY It is known that carvedilol improves left ventricular functions and ejection fraction thus it improves morbidity and mortality in patients with dilated cardiomyopathy. However, besides the suppression of the increased sympathetic activation it is unknown whether this beneficial effect is produced by suppressed production of cytokines or not. In this study we intended to examine the effect of carvedilol on left ventricular functions and proinflammatory cytokines in patients with dilated cardiomyopathy at stage II and III functional capacity according to New York Heart Association Classification recieving standard heart failure therapy. The study group was consisted of 60 patients diagnosed as either ischemic or nonischemic dilated cardiomyopathy. The patients were divided into 2 groups, while one group continued to recieve standard therapy (n=30), carvedilol was added to the other group recieving standard therapy (n=30). Serum cholesterol, triglyseride, TNF-a, IL-2 and IL-6 levels were studied at the beginning and at the end of the study. On the same day, the diastolic function parameters and the left ventricular ejection fraction were evaluated by radionuclide ventriculography method. Plasma IL-6 and TNF-a levels in carvedilol group were found to be suppressed. In the standard therapy group no significant difference was found in IL-6 levels, however TNF-a levels were increased. During the study 1 (3%) patient in carvedilol and 7 (23%) in standard therapy 53group died. And in 1 (3%) patient in carvedilol group and 6 (20%) in standard therapy group atrial fibrillation had occured. As a result, it was found that in patients with dilated cardiomyopathy addition of carvedilol to the standard therapy improves functional capacity and left ventricular ejection fraction. After carvedilol therapy plasma levels of TNF-a and IL-6 were suppressed. Because of the findings; decrease in left ventricular ejection fraction and increase in cytokine levels (TNF-a) in the standard therapy group, it's considered that the beneficial effects of carvedilol are due to the consequence of suppression of proinflammatory cytokine production. In patients receiving carvedilol treatment the mortality rate is less then the standard treatment group. Besides, carvedilol treatment prevents the occurence of atrial fibrillation without any statistical significance.