İktisadi zaman serileri arasındaki nedensel ilişkinin araştırılmasında Granger Nedensellik Testi ve bir uygulama
Granger Causality Test for cousality relations of economic time series and an application
  1. Tez No: 124558
  2. Yazar: ELVAN AKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nedensellik, Nedensellik Testleri, Granger Nedensellik Testi, Zaman Serileri Çözümlemesi, Causality, Causality Tests, Granger Causality Test, Time Series Analyses
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
11 YÜKSEK LİSANS TEZ OZU İKTİSADİ ZAMAN SERİLERİ ARASINDAKİ NEDENSEL İLİŞKİNİN ARAŞTHULMASINDA GRANGER NEDENSELLİK TESTİ VE BİR UYGULAMA Elvan AKTÜRK İşletme Anabilim Dalı Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temmuz 2003 Danışman: Prof.Dr. Ahmet ÖZMEN Bilim, neden sonuç ilişkilerini doğru olarak bilmeyi ve bunlardan yararlı bilgi ürünleri oluşturmayı amaçlar. Bütün bilim dallarında çok önemli bir yere sahip olan nedensellik kavramına istatistikçiler ve ekonometriciler tarafından kazandırılan işlevsel tanım yardımıyla, nedensel ilişkiler test edilebilir ve tahmin edilebilir hale gelmiştir. Bu çalışmada, nedenselliğin tanımı yapılarak değişkenler arasındaki ilişkinin araştırılmasında kullanılan nedensellik testlerinden Granger, Sims ve Haugh nedensellik testlerinin kuramsal yapısı incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde Türkiye'de Ocak/1995 - Mayıs/2002 dönemine ilişkin ihracat tutan ve dolar kur fiyatı serileri ile ithalat tutan ve dolar kur fiyatı serileri arasındaki nedensel ilişki, uygulamada sık kullanılan testlerden biri olan Granger nedensellik testi ile belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada uygulamaya ilişkin istatistiksel çözümlemede Eviews 3.0 paket programı kullanılmış ve MS Office 2000 kullanılarak yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Science aims to know the relationships between cause and effect correctly and to produce reasonable products from this knowledge. In many scientific areas causality has a great importance, statisticians and econometricians have given an operational definition so that causal relations to be tested and can be predictable. In this study, definition of the causality is given and theoretical details of the causality tests between variables namely Granger, Sims and Haugh are explained in detail. In the last section of the study, a common causality test of Granger is applied to a time series starting from January 1995 to May 2002, and in this time series data set the causal relationship between U.S.$ and export, import values of Turkey is investigated. Computer work is done using Eviews 3.0 and MS Office 2000.