Havacılıkta emniyet açısından risk yönetimi ve havacılık örgütlerinden uygulama örnekleri
Risk management for the aviation safety and example of applications to the aviation organizations
- Tez No: 124573
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERGÜN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Ulaşım, Civil Aviation, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Emniyet, Risk Yönetimi, Havacılıkta Risk Yönetimi, Safety, Risk Management, Risk Management in Aviation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
11 YÜKSEK LİSANS TEZ OZU HAVACILIKTA EMNİYET AÇISINDAN RİSK YÖNETİMİ VE HAVACILIK ÖRGÜTLERİNDEN UYGULAMA ÖRNEKLERİ Ayşe KÜÇÜK YILMAZ Sivil Havacılık Anabilim Dalı Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ağustos 2003 Danışman: Yard.Doç.Dr. Ergün KAYA Havacılıkta risk yönetim sistemi, uçuş operasyonlarında, bunlarla ilgili yer operasyonları, havaaracı mühendisliği veya bakım faaliyetlerinde yüksek emniyet performansı seviyesine ulaşmak için ilgili tüm risklerin usul ve kurallara uygun yönetimi olarak tanımlanmaktadır. Havayolu işletmelerinde faaliyetler farklı alt sistemler tarafından yürütülmektedir. Bu faaliyetler birbirlerine karşılıklı olarak bağlıdır. Yoğun teknoloji kullanan havayolu işletmeleri, teknoloji ve pazardaki değişim hızının yüksek olduğu dinamik, karmaşık ve yoğun rekabet unsurunun olduğu bir çevrede faaliyet göstermektedir. Bu çevresel özelliklerden dolayı havayolu işletmelerinin organik bir örgüt yapısı kullanarak, çok çabuk karar alabilen ve değişen çevre koşullarına çok çabuk ayak uydurabilen esnek bir sisteme sahip olmaları gerekmektedir. Risk yönetimi uygun tanımlanmış adımlardan oluşan bir süreçtir. İşletme ve işletme faaliyetleri ile ilgili riskler ve bu risklerin etkileri dikkate alınarak en iyi kararların verilmesine katkıda bulunmaktadır. Risk yönetimi fırsatlar kadar kaçınılması gereken kayıpları da belirlemektedir. Etkin risk yönetimi tekniklerinin benimsenmesiyle işleticiler emniyet, kalite ve iş performansının geliştirilmesini sağlayabilirler. Temel olarak herhangi bir organizasyon, -büyük, orta ya da küçük ölçekli, özel ya da kamu-, risk yönetimi uygulamasından faydalanabilirler. Risk yönetimi uygulamak için, uluslararası ve ulusal havacılık otorite ve organizasyonları kılavuzlar ve standartlar geliştirmiştir. Bunlar, etkin risk yönetimi uygulamak için organizasyonlar tarafından gerek duyulan genel prosedürleri ve süreçleri vermektedir. Organizasyonlar bu kaynakları kullanarak kendi risk yönetimi sistemlerini, kendi amaç ve gereklerine uygun olarak geliştirirler. Bu çalışma kapsamında Türkiye'de MNG ve Freebird Havayolu işletmelerinde risk yönetimi uygulamaları incelenmiş ve elde edilen bulgulardan da yararlanılarak, genelde sivil havacılık özelde ise havayolu işletmeleri için uygulanabilir önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT RISK MANAGEMENT FOR THE AVIATION SAFETY AND EXAMPLE OF APPLICATIONS TO THE AVIATION ORGANIZATIONS Ayşe KÜÇÜK YILMAZ Civil Aviation Management Program Anadolu University Social Sciences Institute, August 2003 AdvisonAss. Prof. Dr. Ergün KAYA Risk Management in aviation is defined as the systematic management of the risks associated with flight operations, related ground operations and aircraft engineering or maintenance activities to achieve high levels of safety performance. Airline activities are implemented by different sub-systems. These activities are connected to each other mutually. Airlines using high technology run in an environment where the speed of change in technology and market is extremely high, dynamic and intricated and the competition is very intense. Because of these environmental characteristics, airlines should have a flexible system which allows quick-decision making and adaptation with changing environmental conditions. Risk Management is a process consisting of well-defined steps which, support better decision making by contributing to a greater insight into risks and their impacts. It is as much about identifying opportunities as it is about avoiding losses. By adopting effective Risk Management techniques operators can help to improve safety, quality and business performance in company. Basically any organisation, large, medium or small, private or public, can benefit from the implementation of Risk Management strategies. To implement risk management strategy, international and national aviation authority and organisations have developed risk management guidance and standards. This outlines the generic procedures and processes which need to be implemented for effective Risk Management. Organisations improved their own risk management systems by using these sources according their aims and requirements. In this study, applications of risk management studied in the MNG and Freebird Airlines. Accordance with these applications, this study includes applicable suggestions for the aviation organizations.