Tarım-turizm sektörü ilişkisi ve Trakya'da bulunan turizm işletme belgeli tesislerde tarımsal ürün talebi
The Relationship between agriculture and tourism, and agricultural product demand of the touristic organization that have the license of operation in thrace region
- Tez No: 125247
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL DERMAN KÜÇÜKALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Tarım, Trakya, Turizm İşletmeleri, Talep
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüzde“açık hava fabrikası”olarak da isimlendirilen turizm, kendi alt sektörleri olan konaklama, seyahat ve yiyecek-içecek işletmeciliği gibi alanların yam sıra, tarım ve sanayi gibi diğer ana sektörler ile de yakın girdi-çıktı ilişkisi içindedir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, turizm sektörünün birçok alt sektör ile yakın ilişki içerisinde olduğu ve onların gelişmelerine doğrudan katkıda bulunduğu saptanmıştır. Turizmin tarım sektörü üzerine olan başlıca etkileri gelir ve istihdam üzerinde görülmektedir. Turistik bölgelerde artan turizm talebine paralel olarak, turistin yeme- içme gereksinimlerini karşılayan tarım ürünlerine olan talep artmaktadır. Bu durum, tarım sektöründe gelirlerin artmasına ve üretimin daha kaliteli hale gelmesine de neden olmaktadır. Ayrıca, turizmde yaratılan istihdam olanakları, tarım kesiminde meydana gelen mevsimsel işsizliği ve atıl kapasiteyi azaltarak, iç göçleri önlemektedir. Sonuç olarak; turizm gelirlerinin çoğaltan ve katma değer etkisi nedeniyle, turizm sektöründen elde edilecek bir birimlik gelir, diğer sektörlerle birlikte, tarım sektörünün de gelirlerini oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Tourism, which is also named as“ Open Air factory”has a close relationship of input and output with other main sectors such as agriculture and industry as well as its subsectors such as accommodation, travel and food and beverage enterprises. According to recent research, it was found that tourism sector is closely related to its subsectors and it made a direct contribution to their development. Principal effects of tourism on agriculturel sector are revenue and employment. The demand for agriculturel products, which meet the food and beverage requirements of the tourists, increases in parallel with the demand for tourism in touristic regions. This case, also, results in the increase of revenues and better quality production in agricultural sector. Besides, the employment opportunities provided for tourism, prevents inland migration decreasing the seasonal unemployment and excess capacity which occur in agricultural sector. Consequently, per unit of tourism revenues which will be obtained with the increasing and value added effect of tourism revenues will constitute the revenues of agricultural sector as well as other sectors. Key Words 1- Tourism 2- Agriculture 3- Thrace 4- Touristic Organizations 5- Demand