Profesyonel futbolda bazı değişkenlere göre psikolojik becerilerin araştırılması
An Investigation of psychological skills according to some variables in professional soccer
  1. Tez No: 125267
  2. Yazar: ERKUT KONTER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Psychological Skills, Performance, Professional Soccer, Some Individual and Social Variables
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 367
Özet
m ÖZET PROFESYONEL FUTBOLDA BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE PSİKOLOJİK BECERİLERİN ARAŞTIRILMASI Erkut KONTER Doktora Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Adnan Gümüş Temmuz, 2002, 350 Sayfa Araştırmanın ana amacı,“Profesyonel Futbolda Bazı Değişkenlere Göre Psikolojik Becerilerin araştırılmasıdır”. Bu amaç doğrultusunda önce psikolojik becerilerin ölçekleştirilerek beş boyuta (imgeleme, baskı altında doruk performans, bağlılık gösterme, stresle başa çıkma ve karşılaşma kaygısı) ulaşılmıştır. Bu ana amaca bağlı ilk olarak profesyonel futbolcuların psikolojik becerilerinin, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, oynanan pozisyon, basan algısı, teknik direktör, antrenör, takım arkadaşı ve takım yöneticisiyle ilişkilerin düzeyinden meydana gelen takım içi ilişkilerin anlamlı farklılık gösterip-göstermediği ve ikinci olarak da, profesyonel futbolcuların performans değişkenlerinin (oynanılan lig, kaptanlık, millilik düzeyi ve ekonomik düzey) psikolojik becerilerine bağlı olarak anlamlı farklılık gösterip-göstermediği incelenmiştir. Araştırmanın evreni Türkiye Futbol Federasyonunun 7. Bölgesi olan Güney- Anadolu illeridir. Bu bölgedeki 18 profesyonel futbol takımı ve 451 profesyonel futbolcudan toplam 340 ' na ulaşılmıştır. Geliştirilen ölçeklerin güvenilirlik katsayıları, imgelemede.66, baskı altında doruk performansta.73, bağlılık göstermede.62, stresle başa çıkmada.68 ve karşılaşma kaygısında ise.63' tür. Tek Yönlü Varyans ve Sheffe Testi yaş, basan algısı ve takım içi ilişkilerin düzeyi ile bağlılık gösterme ve stresle başa çıkma, medeni durumla bağlılık gösterme, teknik direktör ve takım arkadaşlarıyla ilişkinin düzeyiyle imgeleme ve stresle başa çıkma, antrenör ve takım yöneticileriyle ilişkinin düzeyiyle stresle başa çıkma, oynanılan ligle imgeleme, baskı altında doruk performansla bağlılık gösterme, kaptan olmayla bağlılık gösterme, oynanan lig ve imgeleme, baskı altında doruk performans, bağlılık gösterme, kaptanlık ve bağlılık gösterme becerileri arasında anlamlı farklılıkları göstermiştir. Ayrıca regresyon analizi, yaşla imgeleme, ve bağlılık gösterme, eğitim düzeyiyle karşılaşma kaygısı, basan algısıyla baskı altında doruk performans, bağlılık gösterme, stresle başa çıkma ve karşılaşma kaygısı, takım arkadaşlarıyla ilişkinin düzeyiyle imgeleme ve stresle başa çıkma becerileri arasında anlamlı ilişkileri ortaya çıkartmıştır.IV Anahtar Sözcükler : Psikolojik Beceriler, Performans, Profesyonel Futbol, Bazı Kişisel, Sportif ve Sosyal Değişkenler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF PSYCHOLOGICAL SKILLS ACCORDING TO SOME VARIABLES IN PROFESSIONAL SOCCER ErkutKONTER Ph. D. Thesis, Department of Educational Sciences Supervisor : Ass. Prof. Dr. Adnan Gümüş July, 2002, 350 pages The main purpose of this study is to investigate psychological skills according to some variables. For this reason, Scale of Psychological Skills in Sport developed and obtained 5 dimensions (imagery, peaking under pressure, commitment, coping with stress and competitive anxiety). In connection with the main purpose, first goal is to research psychological skills of professional soccer players according to their age groups, marital status, educational level, playing positions, perception of success and intra-team relations. The second goal is to research performance variables of professional soccer players (leagues, captainship, level of being a national player and economic level) according to their psychological skills. Population of this study consist of 18 professional soccer teams and 451 professional soccer players of“South Anatolia Region”which is categorized 7.th. Region by the Soccer Association of Turkey. All professional soccer teams and total 340 professional soccer players were used in this study. Reliability coefficients of the developed scales are; 66 for the imagery,.73 for the performing under pressure,.62 for the commitment,.68 for the coping with stress and.63 for the competitive anxiety. The results of the One way Anova and Scheffe Test showed meaningful differences between age groups, perception of success, the level of intra-team relations and commitment, coping with stress, marital status and commitment, level of the relationship with technical director, team mates and imagery, coping with stress, level of the relationship with coach, team managers and coping with stress, league and imagery, peaking under pressure, commitment, captainship and commitment. Regression analysis also showed the meaningful relationships between age groups and imagery, commitment, educational level and competitive anxiety, perception of success and peaking under pressure, commitment, coping with stress, competitive anxiety, level of relationship with team mates and imagery, coping with stress.