Soğuk savaş sonrasında Türkiye'nin ulusal güvenlik sorunları
Turkey's national security issues in the post cold war
- Tez No: 125275
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ulusal güvenlik, savaş, tehdit, terörizm, ittifak, National Security, War, Threat, Terrorism, Alliance. n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
ÖZET Bu çalışmada; Soğuk Savaş sonrası dönemde Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik tehditler incelenmiştir. Ulusal güvenlik konusu kavramsal olarak tanıtıldıktan sonra, savaş dışı tehditler açıklanmıştır. ABD'de 11 Eylül'de meydana gelen terörist saldırıdan sonra devletlerin ulusal güvenliklerini sağlamak için yükselen değerlerden dijital güvenlik, modern altyapının güvensizliği, karşı istihbarat ve psikolojik savaş konularının önemi açıklanmıştır. Küresel ve bölgesel boyutlarda Türkiye'nin ulusal güvenliğini etkileyen sorunlar ekonomik, askeri ve siyasal perspektiflerden incelenmiştir. Asırlardır devam eden Türk- Yunan rekabeti, Kuzey Irak ve PKK Sorunu, sınır aşan sular sorunu, Hazar petrol ve doğalgazının nakli sorunu ve Türkiye'nin son yıllarda vatandaşlarına tazminat ödemek zorunda kaldığı insan haklan gibi çeşitli ulusal güvenlik sorunları kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir. Türkiye'nin yıllardır ittifak içinde bulunduğu NATO ile ittifak ilişkilerinin yeniden şekillenmesi ve AB ilişkilerindeki sorunlar açıklandıktan sonra Türkiye'nin uluslararası örgütlerle olan stratejik bağlantıları ve Türkiye'nin ulusal güvenliğini sağlamak için diğer devletlerle imzalamış olduğu güven ve güven artırıcı anlaşmalar açıklanmıştır. Jeopolitik konumunu bölgesel bazda güçlü bir askeri kuvvetle destekleyen Türkiye'nin uluslararası barışa katkıları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye bölgesinde çok önemli bir askeri güç olmasına rağmen, ulusal güvenliği üzerinde etkili olan, ihmal edilemez boyutta ekonomik, siyasi ve dış ilişki sorunları vardır. Dolayısıyla, Türkiye'nin ulusal güvenlik sorunlarım azaltması için benimsemesi gerektiği düşünülen stratejik yaklaşımlara ilişkin tavsiyeler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, threats against Turkey's national security in the post Cold War era are examined. After a conceptual introduction to the topic of national security, the types of non-war threats are explained. The significance of such concepts as digital security, insecurity of modern infrastructure, counter intelligence and psychological warfare are emphasized whereas such concepts have been more pronounced in terms of ensuring a state's national security particularly in the aftermath of the terrorist attack of September 1 1th in the United States. Factors of global and regional dimension with a bearing on the national security of Turkey are studied from economic, political and military perspectives. Issues of national security such as the Turco-Greek rivalry of centuries, the Northern Iraq and the PKK, cross-border waters, the transportation of Caspian-basin oil and natural gas, and human rights for which Turkey in recent years has to pay punitive compensation to its citizens are comprehensively analyzed. The reshaping of Turkey's relations with NATO, in which Turkey has been an allied partner for years, is reviewed along with Turkey's problems in its relations with the European Union. In a broader context, treaties and agreements of confidence-building nature to which Turkey is a signatory are explained. As a regional military power base with its geopolitical position, Turkey's contributions to international peace and security are assessed. Finally, although Turkey is a significant military power in its region, it has non-negligible economic, political and foreign relations problems with a bearing on its national security. Thus, recommendations are made on what strategic approaches Turkey needs to adopt in alleviating its national security problems.