Yönetim ve maliyet muhasebesi açısından faaliyete dayalı maliyet sistemi: Bir konfeksiyon işletmesinde uygulama
Activity based costing according to management and cost accounting: An application in an textile firm
  1. Tez No: 125280
  2. Yazar: MEHMET FATİH GÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYİS NACİ TANIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Activity based costing, activity, activity center, cost, cost driver, unit costs
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET YÖNETİM VE MALİYET MUHASEBESİ AÇISINDAN FAALİYETE DAYALI MALİYET SİSTEMİ: BİR KONFEKSİYON İŞLETMESİNDE UYGULAMA MEHMET FATİH GUN EK YÜKSEK LİSANS TEZİ, İŞLETME ANABİLİM DALI DANIŞMAN: DOÇ. DR. VEYİS NACİ TANIŞ Eyliil-2002, 161 sayfa Yoğun rekabetin yaşandığı iş dünyasında, yöneticiler doğru kararlar almak zorundadırlar. Bu da yöneticilerin doğru maliyet bilgilerine olan ihtiyaçlarını arttırmaktadır. İşletmelerin bu ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan geleneksel maliyet muhasebesi yöntemlerinin yetersiz kaldığı düşüncesiyle geliştirilen faaliyete dayalı maliyet sistemi, yöneticilerin doğru bilgi ihtiyacını karşılamayı amaçlamakladır. Birim ürün maliyetlerinin faha doğru belirlenmesi, etkin bir maliyet kontrolünün gerçekleştirilmesi ve işletmedeki bölümlerin verimliliklerinin değerlendirilmesi faal i yetedayal ımali yet sistemi ile elde edilen veriler sayesinde gerçekleştirilebilmektedir. Bu çalışma ile faaliyete dayalı maliyet sistemi genel özellikleri ile açıklanmakta, gelenekselmaliyet yöntemlerinden farklı yönleri ortaya konulmaktadır. Ayrıca faaliyete dayalı maliyet sisteminin bir konfeksiyon işletmesinde uygulanabilirliği araştırılarak, uygulamanın sonuçlan açıklanmaktadır. Anahtar kelimeler : Faaliyete dayalı maliyet, faaliyet, faaliyet merkezi, maliyet, maliyet taşıyıcısı, birim maliyet.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT ACTIVITY BASED COSTING ACCORDING TO MANAGEMENT AND COST ACCOUNTING: AN APPLICATION IN AN TEXTILE FIRM MEHMET FATİH GÜNER Master Thesis, Business Department Supervisor: Doç. Dr. Vcyis Naci TANIŞ September-2002, 161 pages When managers make decisions about their firms, products and market, they need correct information they can trust and rely on. It is very important to make right decision. Managers may use any of several methods elaborated in the related literature for collecting cost information. Most of the firms use traditional cost systems to satisfy their information needs. Traditional cost systems are inadequate to provide cost information that managers need. Because of this reason many managers and cost accountants became discontended with their cost accounting system. New costing systems are developed in the accounting literature. Activity based costing is one of the new costing tools for managerial needs. Activity based costing is a system that focuses on activities as the cost object and it provides useful cost information. Beside this activity based costing is accepted as a strategic managerial tool more than a simple costing system. Determining real unit costs, evaluating company part by part and providing effective cost control, are main advantages of activity based costing. This research takes a general approach to comparison of traditional cost systems and activity based costing. Applicability of activity based costing in a textile company is also researched in this study,