Veri zarflama analizi tekniği ile sağlık sektörünün operasyonel araştırılması
The Research of operational efficiency by using data envelopment analysis technique in the health sector
- Tez No: 125292
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU GÜÇRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Performans, Göreli Ekinlik, Karar Birimleri, CCR Modeli, BCC Modeli, Data Envelopment Analysis, Performance, Relative Efficiency, Decision Making Units, CCR Model, BCC Model
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET VERİ ZARFLAMA ANALİZİ TEKNİĞİ İLE SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN OPERASYONEL ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Esin ÜTE Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Arzu Güçray Kasım 2002, 116 sayfa Veri Zarflama Analizi tekniği dünya çapında birbirinden farklı, birçok çevrede birbiriyle ilişkili çok çeşitli faaliyet alanlarında başarıyla uygulanmaktadır. Yerel problemlere ek olacak Veri Zarflama Analizi uygulamaları şehir, bölge veya ülke gibi çok geniş kapsamlı birimler üzerinde performans değerlendirmesi olarak yayılmıştır. Bu yayılımlar, geleneksel analizlerden daha geniş odaklıdır. Çünkü sosyal ve güvenlik harcamalarını“girdi”olarak, çeşitli yaşam standart boyutlarım da“çıktı”olarak içermektedir. İşletmelerin göreli etkinliğini ölçen ve işletmelere girdilerinin ve çıktılarının arttırım (azaltım) oranlarına göre, bu etkinliğin ne oranda değişeceği hakkında bilgi veren bu yöntem; birçok uygulamalarda işletme faaliyetlerine ve bu faaliyetlerin değerlendirilmesindeki metotlara yeni içerikler temin etmek için kullanılmaktadır. Yasal ve mali çevreyi de içererek, kıyaslama çalışmalarını da dahil eden profesyonel organizasyonların nispi etkinliklerim çok iyi şekilde değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT THE RESEARCH OF OPERATIONAL EFFICIENCY BY USING DATA// ENVELOPMENT ANALYSIS TECHNIQUE IN THE HEALTH SECTOR Esin ÜTE Master Thesis, Business Department Supervisor: Assistant Professor Arzu Güçray November 2002, 116 pages Data Envelopment Analysis has been evaluated succesfully in the worldwide, between kinds of different activity areas which are interactive in many environments. In addition of local problems, DEA implementations are overspread as performance evaluation, on the units that are widely compheransive such as city, region and country. These are focused much more than traditional analysis. Because DEA contains the social and security payments as“input”and kinds of life standard dimensions as“output”. This method that measures the relative efficiencies of administrations and which gives idea about the change of ratios of efficiencies, according to the increasing (decreasing) amounts, has been used to supply new ways for management facilities and methods in evaluation of these. Also including the legal and fiscal environment, DEA evaluates the relative efficiencies in the best way by benchmarking in proffessional organizations.