Seramik sanat objelerinin atmosferik koşullara açık park ve bahçelerde kullanım olanaklarının araştırılması
Research on the usability of ceramic art object in parks and gardens
  1. Tez No: 125298
  2. Yazar: BAHAR DARÇIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NECDET SAKARYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik sanat objesi, Seramik parkları, Heykel parkları, Peyzaj mimarlığında heykel, Kent mobilyaları, Ceramic art object, Ceramic parks, Sculpture parks, Sculpture in landscape architecture, City furnitures
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Ill ÖZET SERAMİK SANAT OBJELERİNİN ATMOSFERİK KOŞULLARA AÇIK PARK VE BAHÇELERDE KULLANIM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI Bahar DARÇIN Yüksek Lisans Tezi, Seramik Bolumu Danışman: Yrd. Doç. Dr. Necdet SAKARYA Eylül 2002, 193 Sayfa Bu yüksek lisans tez çalışması, günümüz dış mekan planlama çalışmaları arasında yer alan park ve bahçelerde, seramik sanat objelerinin teknik ve estetik yönden kullanılabilirliği ve öneminin araştırılması ile uygulama çalışmalarım kapsamaktadır. Dünyanın pek çok ülkesindeki dış mekan uygulamalarında seramiğin plastik bir malzeme oluşunun yam sıra renk, doku, doğaya uyumunda çeşitliliği, biçimlendirme zenginliği gibi avantajları, diğer malzemelere göre geniş seçenekler getirmekte, sanatçılar tarafından tercih edilen bir malzeme olarak günümüzde karşımıza çıkmaktadır. Ancak ülkemizdeki dış mekan uygulamalarında yer alan sanatsal objelerde, seramik malzemenin kullanımının son derece az ve yetersiz olduğu görülmektedir. Oysa seramik, özgün sanatsal anlatım gerektiren park ve bahçe planlamalarında heykel, duvar panosu gibi hacimsel ve yüzeysel plastik elemanların yam sıra havuz, su oyunu, oturma elemanı, çeşme, aydınlatma elemanı, saksı gibi işlevsel elemanların tasarım ve uygulama aşamalarında teknik açıdan sanatçıya pek çok seçenek sunmakta, estetik görünümlü dış mekanlar yaratılmasına katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmada, park ve bahçelerin tarihsel gelişimi ile kullanılan malzemelerin özellikleri araştırılmış, diğer ülkelerdeki çeşitli uygulamalarda sanat objelerinin estetik işlevi ve önemi ele alınarak, seramik malzemenin özellikleri vurgulanmaya çalışılmış ve konstrüktif bir örnek çalışma kampus alanında uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT RESEARCH ON THE USABILITY OF CERAMIC ART OBJECT IN PARKS AND GARDENS Bahar DARÇIN Master Thesis, Department of Ceramie Art Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Necdet SAKARYA September 2002, 193 Pages This study of thesis covers practice and research on the importance of ceramic art object in parks and gardens aesthetically and technicaly, today which have their places among outdoor place planning studies. Besides being a plastic material used for outdoor place practices on many different countries of the world; ceramic offers advantages such as color, texture, variety and becomes a preferable alternative to other materials. However, it can be seen that little or inadequate ceramic is used in our country for the outdoor art objects. In fact, ceramic offers many alternatives to artists at the stages of design and practice of fundamental elements such as pools, water games, sitting elements, fountains, illumination elements, vases; as well as planning parks and gardens with sculptures and wall panes that need specific artistic expression. This thesis researches on the historical developments of parks, gardens and features of the materials used; tries to emphasize advantages of ceramic material by examining the place and importance of art objects in several practices on the world, thus it is a sample work.