Hz. Peygamber'le ilgili bazı halk inanışlarının El-Hasaisü'l-Kübra'daki dayanakları
Supports of some people convections that about the Holy prophet with in the Hasaisü'l-Kübra
- Tez No: 125311
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ OSMAN ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Peygamber, Rivayet, Sahih, Uydurma, Hasâis, Delâil, Prophet, Rumour, Truth Rumour, Canard, Pecularity, Miracle
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
rv ÖZET HZ. PEYGAMBER'LE İLGİLİ BAZI HALK İNANIŞLARININ EL-HASÂİSÜ'L- KÜBRÂ'DAKt DAYANAKLARI Recep TUZCU Yüksek Lisans Tezi: Temel İslâm Bilimleri Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ali Osman ATEŞ Haziran 2002, 251 Say fe Bu çalışmanın konusu, es-Suyûtfnin el-Hasâisül-Kübrâ adlı eserinde yer alan ve halk arasında Hz. Peygamber hakkında yaygın yanlış kanaatler oluşmasına sebep olan bazı rivayetlerdir. Amacımız, Kur'ân, sahih hadisler ve tarihi gerçeklerle uyuşmayan bu rivayetleri, akim ve ilmin prensiplerini esas alarak, hadis metodolojisi çerçevesinde incelemektir. Araştırmamız bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Peygamber kavramı, Hz. Peygambert konu edinen bilim dallan, hasâis kelimesinin tanımı, hasâis ve deîâil türü eserlerin benzer ve farklı yönleri, araştırmaya konu olan eseri tanıtıcı bilgiler üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde, Hz. Peygamberin doğumundan önceki ve peygamberlik dönemine kadar geçen süreç hakkındaki rivayetler incelenmiştir. Bu rivayetlerin çoğunun asılsız olduğunu, bunların Kur'ân'ın Hz. Peygamberi bir beşer olarak tanıtan açıklamalarına, sahih hadislere, tarihi gerçeklere uygun olmadıkları ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu tür rivayetlerin, Hz. Peygamber'i, diğer peygamberlerle kıyaslarken onu övmekte aşırılığa, kaçarak, onun gerçek kîmliğînin kaybolmasına kendisinin insanüstü bir varlık gibi algılanmasına sebep oldukları sonucuna ulaşılmıştır. İkinci bölümde, Hz. Muhammed'in peygamberliği döneminde cereyan eden olaylarla ilgili rivayetler araştırılmıştır. Burada daha çok Hz. Peygamber'in mucizeleriyle ilgili rivayetler incelenmiştir. Bunların da, Hz. Peygamber'in diğer peygamberlerden daha çok mucize gösterdiğini vurgulamak amacıyla uydurulmuş olduğunu gördük. îlgili rivayetlerin Ehl-i Kitaptan müslüman olanlar veya Hz. Peygamber'in de Kur'an'da bahsedilen diğer peygamberler gibi mu'cizeler göstermiş olmasını arzu eden bazı kişilerce uyduruldukları kanısına vardık. Bunların bir çoğunun mevzuat kitaplarında yer aldığım da îesbî t ettik.Üçüncü bölümde ise; Hz. Peygamberin geleceğe dair haberleri araştırma konusu yapılmıştır. Bu rivayetlerin, ilk asırda ortaya çıkan siyâsi guruplar arasındaki çekişmeler sebebiyle uydurulmuş olduğunu ve bazı hadis âlimlerinin bunların büyük bir çoğunluğunu mevzu kabul ettiklerim görülmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT SUPPORTS OF SOME PEOPLE CONVECTIONS THAT ABOUT THE HOLY PROPHET WITH IN THE HASÂISU'L-KÜBRÂ Recep TUZCU Master Degree Thhesis, the Department of the Basic islamic Sciences Supervisor: Prof. Dr. Ali Osman ATEŞ June 2002, 251 Pages This issue subject is some rumours about The Holy Prophet with in the Hasâisü'1-Kübrâ written by es-Suyûtî and has caused incorrectly convictions in the Muslim people. Our aim is examine in according to reason, sience prenciple and the hadith's method. This kind of rumours that is confilict with Qur'an and truth rumours and history. Our research consist of introduction and three sections. In the introduction section is examined prophet concept, brance of sience about Holy Prophet, defination of word Hasâis/ prophet's pecularities, pecularity and miracle's books similarities and differences two kind of books and introduced knowladge about the issued book. In the first section is examined rumours about concerning The Holy Prophet's life since he was born to propethood section. Many this kind of rumours is fiction, confilict historical truth. We reached in this kind of rumours is been extremely prasied Holy Prophet with in the other prophets to be caused bis truth mdenty to be disappeared and his perception like superhuman in the people. In the second section is examined rumours especially prophet's miracles in the prophethood life's Holy Muhammed. Some müslims who have been Jewish and Cristian and some people that want to have Holy Prophet's miracles as miracles in the Qur'an as other prophets. We proved these rumours has been taken in the Canard's books. In the third section, is taken Holy Prophet's future informs. This rumours is proved because of argument of political gurups in the islamic first century. We proved that hadit's scohlars accept these rumours that was canards.