Mustafa Miyasoğlu'nun romanları ve romancılığı
The Novels and novelty of Mustafa Miyasoğlu
- Tez No: 125310
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA APAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Miyasoğlu, Miyasoğlu, Art, Literature, Novel, Turkish Novel
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada Mustafa Miyasoğlu'nun romanları incelenmiş ve bu inceleme sonucunda yazarın romanlarının belli başlı özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Mustafa Miyasoğlu, ilk romanı olan“Kaybolmuş Günler”i 1975 yılında yayımlamıştır. 1975 yılından bu güne kadar yazmaya devam eden Miyasoğlu'nun romanlarının sayısı beşe ulaşmıştır. Miyasoğlu'nun romanları realist roman anlayışıyla oluşturulmuş romanlardır. Romanlarında romanın temel unsurları realist roman anlayışının gerektirdiği özelliklerle kullanılmıştır. Mustafa Miyasoğlu çevreyi, toplumu, tarihi, inana ve aşkı önemseyen bir yazardır. Bu yüzden romanlarında bu konulara büyük önem vermiştir. Romanlarının içeriği genel olarak bu konular çerçevesinde oluşmuştur. Miyasoğlu'nun romanlarında en önemli mekân İstanbul'dur. İstanbul'un farklı semtleri romanlarda farklı semboller ifade etmek için kullanılmıştır. Miyasoğlu'nun romanlarında Kayseri de geniş mekân olarak yer almıştır. Mustafa Miyasoğlu'nun romanlarında zaman olay örgüsünün önemli bir parçasıdır. Romanlarda zaman unsuru vakayı bütünleyecek şekilde kurgulanmıştır. Miyasoğlu'nun romanlarında farklı kişiler, karakterler ve tipler vardır. Yazar bu kişileri oluştururken çevresinden ve gözlem gücünden yararlanmıştır. Kişilerin tanıtımı ve anlatımı genel olarak anlatıcı tarafından yapılmıştır. Romanlarda arkadaş ve sevgili figürleri ağırlıktadır. Yazar romanlarında sade bir Türkçe kullanmıştır. Yazarın romanlarında, ilk romandan son romana doğru, kurallı cümle kullanımında ilerlemeler görülür. Olay örgüsünün hareketli olması ful cümlelerinin ve bazen de devrik cümlelerin kullanılmasını gerektirmiştir. Bu incelemede yazarın roman tekniği ve bakış açısı özellikleri de ele alınmış ve değerlendirilmiştir.Mustafa Miyasoğlu'nun romanlarında içeriği; tarih, inanç, aşk, siyaset konulan ve Anadolu insanının yaşamı oluşturmuştur. Yazar toplumsal konulan çizdiği kahramanlann ağzından aktarmıştır. Miyasoğlu'nun romanlannın temelinde yaşadığı döneme, çağa tanıklık etme özelliği gözetilmiştir. Anahtar Kelimeler; Mustafa Miyasoğlu, Miyasoğlu, Sanat, Edebiyat, Roman, Türk Romanı
Özet (Çeviri)
In this work the novels of Muatafa Miyasoğlu have been reseached and in the and of this reseach the main gualifies of his novels have been made firm. Mustafa Miyasoğlu published his first novel which is Kaybolmuş Günler in 1975. The number of his novels has been increased to five since 1975. The novels of Mustafa Miyasoğlu are the novels which are written in realism. In his novels, the main elements of novels are used realistic gualities. In the way which are involved in realism. Mustafa Miyasoğlu is a writer who notices his enuiranment, society, history, belief and love. Because of this he gauegreat importance to these subjects. Theme of his novels are usually formed of these subjects. In his novels the most important setting is İstanbul. Kayseri is also an important setting in bis novels. Different neighborhoods of İstanbul are used to tell different symbols in novels in Mustafa Miyasoğlu's novels time is an important part of the event. In the novels time is fancied to complete the event. In his novels there are different people, characters and types while the writer is creating these people, he uses his power of observation and the enviranment. The description of people and narration is generally meale by narrator. In the novelos figures of friend and lover are mostly waed. Mustafa Miyasoğlu used a pure. Turkish in his novels. In his novels, from the first novel to the last novel you can see the deuelopment in the use of right and regular sentences. Movement in the events reguines the use of inverted sentences and verbal phrases. In this reseanch the novel technigue of the writer and his point of view are evaluated. The novels of Mustafa Miyasoğlu consisto of history, belief, love, politics and the life and general view of anatolian people. The writer tells the political subjects from the point of the characters that he created. In the origin of his novels the characteristics of the period that he lived are considered.