Anne baba saldırganlığı ile lise öğrencilerinin saldırganlığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Relationship of parent's aggression and student's aggression
  1. Tez No: 125317
  2. Yazar: ZEYNEP BOLAT KARATAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Şiddet, Öğrenci, Ana-baba, Aggression, Violence, Student, Parents
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET ANNE BABA SALDIRGANLIĞI İLE LİSE ÖĞRENCİLERİNİN SALDIRGANLIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Zeynep BOLAT KARATAŞ Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet BİLGİN Ocak 2002, 84 sayfa Bu araştırmada, lise düzeyinde okula devam eden öğrencilerin anne-baba saldırganlık düzeyi, cinsiyet, sınıf düzeyi ve kardeş çifti türü açısından saldırganlık düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Uygulamalar Adana Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan orta öğretim okulları arasından Yüreğir ve Seyhan İlçesinden ikişer olmak üzere toplam dört okuldan iki kardeşli ve anne-babalı 276 öğrenci ve onların anne-babaları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öğrencilerin ve anne-babaların saldırganlık puanlarına ilişkin veri toplamak amacıyla Saldırganlık Envanteri kullanılmıştır. Saldırganlık davranışları ile ilgili daha açıklayıcı bilgi alabilmek için Saldırganlık Envanterinden 7 düşük 7 yüksek puan alan toplam 14 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşme yapılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin demografik özellikleri için Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde çift yönlü varyans analizi, scheffe testi ve t testi kullanılmıştır. Bulgular; anne-baba saldırganlık düzeyleri ile öğrencilerin saldırganlık puanlan arasında anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Analizler yüksek saldırganlık düzeyinde anne-babaya sahip öğrencilerin saldırganlık puanlarının orta ve düşük saldırganlık düzeyindeki anne-babaya sahip öğrencilerin saldırganlık puanına göre, orta saldırganlık düzeyindeki anne-babaya sahip öğrencilerin saldırganlık puanlarının düşük saldırganlık düzeyinde anne-babaya sahip öğrencilerin saldırganlık puanlarına göre anlamlı farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur. Öğrencilerin cinsiyeti, sınıf düzeyi ve kardeş çifti türü açısından saldırganlık puanlarında anlamlı farklılıklar bulunamamıştır. Buna karşın sınıf düzeyi ve anne saldırganlık düzeyinin öğrencilerin saldırganlık puanlan üzerinde ortak etkisi anlamlı bulunmuştur.Ill Sonuç olarak anne-babanın saldırganlık düzeyi arttıkça öğrencilerinde saldırganlık düzeyleri artmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT RELATIONSHIP OF PARENT'S AGGRESSION AND STUDENT'S AGGRESSION Zeynep BOLAT KARATAŞ MA Thesis, Department of Education Sciences Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Mehmet BİLGİN January 2002, 84 pages In this research, the relation between aggression levels of students and parents, gender, class level and sibling pair were investigated. The subjects were 276 students having only one sibling and their parents living in Yüreğir and Seyhan Municipals of Adana. To evaluate aggression levels of students and parents an Aggression Inventory has been used. Among 276 students those who got lowest and highest scores on the inventory were interviewed though Semi Structured Interview Schedule (14 Students). To investigate demographic variables a questionnaire was also used. Analaysis of data was done with analaysis of variance, scheffe test and t tests for paired comparison. Results revealed that those students having a more aggressive parents scored significantly higher on aggression inventory as compared to those having moderate or less aggressive parents. There was no difference found as related to students' gender, class level and sibling pairs on their aggression scores. However a significant difference was found between class level, mothers' aggression level and students' aggression scores. To sum up, parents' aggression level increase students' aggression level tends to increase also.