Çalışan kişiliği ile iş tatmini ve performans etkinliği üzerine bir sağlık kurumunda araştırma
The relationship of personality types: A study on the university hospital employees
  1. Tez No: 125337
  2. Yazar: GÜLŞEN ÖZARSLAN KIRPIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜNAL AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Personality, Personality Types, Motivation, Job Satisfaction and Performance
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Organizasyonlar için kritik önem taşıyan çalışanlar, etkili bir organizasyon yapısı için dikkatli seçilmeli, geliştirilmeli ve uygun bir şekilde ödüllendirilmelidirler. Çalışan ile onun işi arasında iyi bir uyum sağlanamazsa organizasyonun amaçlarını gerçekleştirmesi zor olacaktır. Bu açıdan, çok kritik hizmetler sunan ve faaliyetlerindeki etkinliği devam ettirmek zorunda olan sağlık hizmeti kurumlarının, çalışanın motivasyonunu, iş tatmin düzeyini ve performans etkinlik düzeyini izlemesi önemli bir ihtiyaçtır. Diğer yandan çalışan kişiliği, iş tatmini ve performans etkinliği gibi çalışma hayatında önemli rol oynamaktadır. Gerçekte kişilik özellikleri, iş çevresinde davranışın belirleyicisi olarak düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, kişilik ile iş tatmini ve performans etkinlik düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla, Çukurova Üniversitesi Balçak Hastanesi'nin 333 çalışanının kişiliği (Myers-Briggs kişilik tipi ile ölçülerek) ile iş tatmini ve performans etkinliği arasındaki ilişki araştırılmıştır. SPSS programını kullanarak, anket sorulan sınıflandırılmış, kodlanmış ve analiz edilmiştir. Bulgular, iş tatmini ile medeni hal, iş tatmini ile eğitim düzeyi, iş tatmini ile cinsiyet, iş tatmini ile yaş ve kişilik ile yaş arasında anlamlı ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Aynı şekilde, performans etkinliği ile yaş, performans etkinliği ile medeni hal ve performans etkinliği ile deneyim arasında da anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca, iş tatmini ve performans etkinliği arasında da anlamlı ilişki vardır. Anahtar Kelimeler. Kişilik, Kişilik Tipleri, Motivasyon, İş Tatmini, Performans
Özet (Çeviri)
In order to have an effective organization employees, as a critical resource, must be selected carefully, developed, and rewarded properly. Unless a good fit achieved between the employee and his/her job, it is difficult for the organization to achieve its objectives. In this respect, health care organizations provide very critical services, and to maintain effectiveness in their operations, there is a need to monitor employee motivation and job satisfaction, and performance effectiveness leves. On the otherhand employee personality plays important role in terms of work attitudes, job satisfaction and performance level. In fact personality characteristics are considered as predictors of behavior in the work environment. The purpose of this study is to examine the relationship of personality types to employee job satisfaction and performance effectiveneness level. To carry out the study 333 employees in the Çukurova University's Balcali Hospital were surveyed as to their personality types (measured by Myers-Briggs) job satisfaction and performance effectiveness. By using SPSS, survey questions classified, coded and analyzed. The findings indicated that significant relationships existed between job satisfaction and marital status, job satisfaction and education, personality and age. Likewise performance effectiveness seemed to be related age, sexuality, marital status and experience. There was also relationship between job satisfaction and performance effectiveness.