İlköğretim 4 ve 5. sınıf öğretmenlerinin sınıfta karşılaştıkları disiplin problemleri ile ilgili görüşleri
The Opinion of primary school 4 th and 5 th grade teachers about the disciplinary problems that they encounter in their classes
  1. Tez No: 125338
  2. Yazar: YILMAZ ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN KILBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Disiplin Problemleri, İlköğretim Okulu, Classroom Management, Disciplinary Problems, Primary School
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM 4 VE 5. SINIF ÖĞRETMENLERİNİN SINIFTA KARŞILAŞTIKLARI DİSİPLİN PROBLEMLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ Yılmaz ÇETİN Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Şükran KILBAŞ Eylül, 2002, 106 Sayfa Bu araştırma ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin sınıfta karşılaştıkları disiplin problemleri ile ilgili görüşlerini belirlemek amacıyla genel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Bu bağlamda araştırmada ilköğretim 4. ve 5. sınıflarda öğretmenlerin sınıf içinde karşılaştıkları disiplin problemleri, disiplin problemlerinin nedenleri ve öğretmenlerin bu disiplin problemlerine karşı kullandıkları yöntemlere ilişkin öğretmenlerin görüşleri alınmıştır. Bu görüşlerin öğretmenlerin cinsiyeti, mesleki deneyimi, sınıfların mevcudu ve sosyo-ekonomik düzeyine göre ne kadar farklılaştığı saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma evreni 2001-2002 öğretim yılında Adana İli Yüreğir ve Seyhan merkez ilçelerindeki ilköğretim okullarında görev yapan 4. ve 5. sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Evrenden yansız ve oransız eleman örnekleme yöntemiyle seçilen 34 ilköğretim okulunda görev yapan 230 öğretmen araştırmanın oraeWemini oluşturmuştur. Bu araştırma için gerekli veriler Aksoy (1999) tarafından geliştirilen ve 56 maddeden oluşan anket formunun uygulanmasıyla elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir. İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin sınıfta karşılaştıkları disiplin problemlerinin çoğu ciddi ve şiddetli olmaktan çok ders akışını engelleyici nitelikte problemlerdir. En sık karşılaşılan disiplin problemleri“izinsiz konuşmak”,“kavga etmek”,“sözlü saldırıda bulunmak”,“ödev yapmamak”,“öğretmenin derse ilişkin beklentilerim yerine getirmemek”ve“aşın ve rahatsız edici biçimde konuşmak”şeklindedir. Öğretmenler disiplin problemlerinin başlıca sebebi olarak aileden kaynaklanan olumsuzlukları, medya araçlarım ve kalabalık sınıflan göstermektedirler. Öğretmenler disiplin problemleri ile baş etmede çoğunlukla sözlü uyarının yanısıra vücut dilini kullanmayı gerektiren sözsüz uyan tekniklerini kullanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT THE OPINION OF PRIMARY SCHOOL 4th AND 5th GRADE TEACHERS ABOUT THE DISCIPLINARY PROBLEMS THAT THEY ENCOUNTER IN THEIR CLASSES Yılmaz ÇETİN Master Thesis, Department Of Educational Sciences Advisor: Prof. Dr. Şükran K3LBAŞ September, 2002, 106 Page This study which uses the descriptive research model is carried out in order to determine primary school 4th and 5th grade teachers' opinion about the disciplinary problems that they encounter in their classrooms. In this context the purpose of the study wasThis research tries to identify the disciplinary problems that the 4th and 5th qrade teachers encounter in their classrooms, the reasons of these problems and the methods these teachers use in order to deal with these problems and whether these opinions show any difference between teachers' gender, professional experience, the population and socio'-economical level of the classes. The population of the research was 4& and 5th grade teachers who are employed in the province of Adana and its district centres Yüreğir and Seyhan during the academic year 2001-2002. The sample of the study was 230 teachers from 34 primary schools which were selected by using a random and unmeasured subject sampling method. The data required for this study were prowided by applying the questionnaire form consisting of 56 items and which was developed by Aksoy in 1999. The result of this study can be summarized as follows. Most of the disciplinary problems faced in the primary 4th and 5th qrades are not serious and severe problems but problems that prevent the flow of the lesson. The most frequenty faced disciplinary problems are“talking without permisson”,“fighting”,“verbal abuse”,“not completing the assignments”,“not fulfilling the requirements of the lesson”and“excessive and obstructive talking”. The teachers suggest that the primary causes of the disciplinary problems are neqative family factors, media and overpopulated classes. In dealing with the disciplinary problems the teachers prefere verbal and non verbal techniques which involve body language.