'Generation X' in cultural discourse: Douglas Coupland, Richard Linklater, Chuck Palahniuk, and David Fincher's works of resistance
Kültürel söylemde 'X Kuşağı': Dougles Coupland, Richard Linklater, Chuck Palahniuk ve David Fincher'ın eserlerinde direnç anlayılı
  1. Tez No: 125391
  2. Yazar: GÜLBİN EVREN KIRANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VİCTORİA LİPİNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: X Kuşağı, Postmodernizm, Douglas Coupland, Richard Linklater, Dövüş Kulübü, Generation X”, Postmodernism, Douglas Coupland, Richard Linkiater, Fight Club IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Kültürel Söylemde“X Kuşağı”: Douglas Coupland, Richard Linklater, Chuck Palahniuk ve David Fincher'ın Eserlerinde Direnç Anlayışı Gülbin Evren Kıranoğlu Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Victoria Lipina Haziran, 2002 Amerika'daki 1980 ve 1990'ların gençliği olan“X Kuşağı”, medyadaki yansımaları nedeniyle, vurdumduymaz olarak algılanmışlardır. Fakat bu tür bir anlayış, X Kuşağı olgusunun 'Endüstri sonrası' dönemde oluşan sosyo-kültürel gelişmelerle ilgili olduğunu göz ardı eder. 1960 ve 1970'lerde doğan ve 'postmodern' kuşak olarak değerlendirilen bu genç nüfusun, insani değerlerin kayboluşuna tanık oldukları topluma karşı geliştirdikleri duygusal tepkileri, bu tezde, hem günümüz düşünce kuramları hem de medya çalışmaları çerçevesinde incelenmektedir. Çeşitli edebiyat ve sinema metinlerinde irdelendiği gibi 1990'larm X kuşağı olgusunun özü, günümüz toplum baskısına karşı bir direnç kültürü oluşturmaktır. Bu açıdan bakıldığında, X Kuşağı 'nın direnç kültürü şüphecilik, ruhsal patlama, medya karşıtı tepki ve kimlik arayışı olarak çeşitli şekillerde görülebilir. Douglas Coupland'in X Kuşağı adlı romanı, Richard Linklater' in Slacker adlı filmi, Chuck Palahniuk'un Dövüş Kulübü adh romanı ve romanın David Fincher tarafından uyarlanan filminde görüleceği gibi, X Kuşağı kültürü, amaçsızlık ve vurdumduymazlığı değil, yeni değerlerin arayışını irdelemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“Generation X”in Cultural Discourse: Douglas Coupland, Richard Linklater, Chuck Palahniuk, and David Fincher's Works of Resistance Gülbin Evren Kıranoğlu M. A. In American Culture and Literature Advisor: Prof. Victoria Lipina June, 2002 The media representations of Generation X (born in 1960s and 1970s) as apathetic youth, fail to understand the complex socio-cultural conditions that formed the phenomenon. This thesis views this young population of 1990s within the framework of contemporary theories of postmodernity as well as within sociological and media studies on Generation X. This contemporary youth is characterized as a postmodern generation that grew up in the period of postindustrial society and analyzed as a generation, whose tragic realization of the loss of human values leads them to an outrageous emotional protest against the society in a disrupted world of crashed possibilities and betrayed promises. The thesis demonstrates that the quintessence of this phenomenon, as it is depicted in literature and film, is the desire to preserve human identity, overcoming the pressure of postmodern society. The analysis of documentary and self-reflexive art of Generation X culture -Coupland' s novel Generation X, Richard Linklater' s film Slacker, Chuck Palahniuk' s novel Fight Club and its film adaptation by David Fincher - gives grounds to state that not apathy and aimlessness, but the dramatic search for new values, characterize this generation and its culture. That is why Generation X culture could be identified as the culture of resistance. This resistance takes different forms from skepticism and inner spiritual explosion to the search for their own voice and a protest against media's falsification of their image. Ill