'Postcolonial' con-texts: Re-inventing asianness
Sömürgecilik sonrası dönem metinlerinin karşılaştırılması: Hanif Kureishi'nin Varoştaki Buda'sı ve Bharati Mukherjee'nin Jasmine'i
  1. Tez No: 125390
  2. Yazar: BERKEM GÜRENCİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LAURENCE RAW
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sömürgecilik Sonrası Edebiyatı, Çok Kültürlülük, Hanif Kureishi, Bharati Mukherjee iv, Postcolonialism, Multiculturalism, Hybridity, Hanif Kureishi, Bharati Mukherjee m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Sömürgecilik Sonrası Dönem Metinlerinin Karşılaştırması: Hanif Kureishi'nin Varoştaki Buda' sı ve Bharati Mukherjee'nin Jasmine' i B erkem Gürenci Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Laurence Raw Haziran, 2002 Batılı eleştirmenler, çeşitli metinlere 'sömürgecilik sonrası edebiyatı' terimini uygun görmüş olsalar da, bu varsayımlarında metinlerin kültürel özgünlüklerini göz ardı etmişlerdir. 'Sömürgecilik sonrası' adı altında herhangi bir metnin incelenmesinde, yazarın yaşamını sürdürdüğü kültürel çevre de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tez, biri İngiltere'de (Hanif Kureishi'nin Varoştaki Buda' sı), biri Amerika'da (Bharati Mukherjee'nin Jasmine' i) yaşamakta olan iki Güney Asya kökenli yazarın romanlarını, kişisel kimlik ve kültürel ikilem bağlamlarında incelemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 'PostcoloniaP Con-Texts: Re-inventing Asianness Berkem Gürenci M. A. In American Culture and Literature Advisor: Assist. Prof. Dr. Laurence Raw June, 2002 As the term of 'postcolonial literature' has been applied to a large group of texts, 'Postcolonialism' has in many ways become an umbrella term that led to a generalisation of experience. This thesis, through the analyses of Hanif Kureishi's The Buddha of Suburbia and Bharati Mukherjee's Jasmine proceeds on the assumption that no two pieces of work even from the same context, can be said to reflect common experience. Even though Hanif Kureishi and Bharati Mukherjee have both been considered“postcolonial”authors reflecting 'common experiences' and hybridities in their literature, their representation of multiculturalism in Great Britain and the United States attests to the importance of individual experience in the construction of identity in their novels.