Bekleme hattı modellerindeki servis kanalları için en uygun bakım stratejileri ve bir uygulama
An Optimal maintenance policy for a server in queueing models and an application
- Tez No: 125626
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERKUT DÜZAKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bakım - onarım sistemleri, Bekleme hattı modelleri, Makine arızası, Optimizasyon, Önleyici bakım, Maintenance systems, Queueing Models, Machine breakdown, Optimization, Preventive Maintenance
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET BEKLEME HATTI MODELLERİNDEKİ SERVİS KANALLARI İÇİN EN UYGUN BAKIM STRATEJİLERİ VE BİR UYGULAMA Mert DEMİRCİOĞLU Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Yar. Doç. Dr. Erkut DÜZAKIN Eylül, 2003, 91 sayfa Endüstrideki makineleşme ve makinelere olan sermaye yatırımı arttıkça, bu sistemlerin bakımı daha çok önem kazanmıştır. Üretim maliyetlerinin minimumda tutulabilmesi ve zamanında dağıtımın artırılabilmesi için üretim sürecinin kesintisiz olarak sürmesi gereklidir. Dolayısıyla işletmelerin maliyet avantajı sağlamak için bakım sistemlerini geliştirmeleri gerekmektedir. Bu çalışma makine kullanım oranını geliştirmek yoluyla makine sisteminin verimlilik artışını sağlamak üzere belirli bir makinenin bakım politikasını belirleme problemi ile ilgilidir. Bu çalışmada ele alınan makine sistemi bir gıda fabrikasındaki üretim hatları ile ilgilidir. Çalışmada bakım - onarım sistemleri ve bekleme hattı modelleri ile ilgili mevcut literatür incelenmiştir. Daha sonra ise bir bakım - onarım sistemi için bakımcı sayısının belirlenmesi, koruyucu bakım periyodunun belirlenmesi, tampon stok miktarının belirlenmesi ve yedek makine kullanılması gibi çeşitli yaklaşımlar Adana'daki bir gıda fabrikasında uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT AN OPTIMAL MAINTENANCE POLICY FOR A SERVER IN QUEUEING MODELS AND AN APLICATION Mert DEMİRCİO?LU Master Thesis, Business Department Supervisor: Assis. Prof. Erkut DÜZAKIN June, 2003, 91 pages As mechanization in industry and capital investment on machinery have increased, the maintenance of these systems gained more importance. To be able to keep production costs at a minimum and increase on time delivery, uninterrupted operation of manufacturing process is essential. So firms should improve their maintenance systems for gaining cost advantage. This study deals with the problem of assigning the appropriate maintenance policy to the considered machinery for achieving an increased efficiency through increasing the machine availability. The machine system examined in this study is related with the production lines operating in a food factory. In this study, the existing literature on the maintenance systems and queueing models has been examined. Then various approaches like determination of the number of maintenance worker, the buffer stocks and period of the preventive maintenance and using the spare machine have been applied in a food factory in Adana.