İlköğretim 5. 6. ve 7. sınıflarda görülen duygusal ve davranışsal sorunların bazı değişkenler açısından incelenmesi (Adana ili Merkez örneği)
The Analysis of internalizing and externalizing behavior problems existing in 5th, 6th and 7th grades elementary school students according to a number of variables
  1. Tez No: 125627
  2. Yazar: FERAH ÇEKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL SONAY GÜÇRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: içselleştirme sorunları, dışsallaştırma sorunları, 11- 14 yaş grubu öğrenciler, Internalizing behavior problems, externalizing behavior problems, 11 and 1 4 age old students *«
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM 5.,6. VE 7. SINIFLARDA GÖRÜLEN DUYGUSAL VE DAVRANIŞSAL SORUNLARIN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ (ADANA İLİ MERKEZ ÖRNEĞİ) Ferah ÇEKİCİ Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Bölümü Danışman: Doç.Dr. S.Sonay GÜÇRAY Ocak, 2003, 85sayfa Bu çalışmada 11-14 yaşlan arasında olan öğrencilerin duygusal ve davranışsal sorunlarını belirlemede öğrencilerin kendilerini değerlendirmeleri ile öğretmenlerin öğrencileri değerlendirmeleri açısından yaş, sosyoekonomik düzey ve cinsiyete göre gruplar arasında farklılaşma olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Ayrıca, öğrenci değerlendirmeleri ile öğretmen değerlendirmeleri arasında görüş birliği olup olmadığı da araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2001-2002 eğitim ve öğretim yılında Adana ili merkez ilçelerinde (Yüreğir ve Seyhan) ilköğretim 5.,6. ve 7. sınıfa devam etmekte olan dokuz okuldan toplam 767 öğrenci ve bu öğrencilerin sınıf rehber öğretmenleri olan 27 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada, gençlerin duygusal ve davranışsal sorunlarını belirlemek için 11-18 Yaş Grubu Gençler İçin Kendini Değerlendirme Ölçeği (YSR) öğretmenlerin öğrencilerine ilişkin duygusal ve davranışsal sorunlarını ölçmeleri için ise Çocuk ve Ergenlerde Davranış Değerlendirme Ölçeği Öğretmen Bilgi Formu (TRF) kullanılmıştır. Ayrıca, araştırmanın amaçlan doğrultusunda araştırmacının kendisi tarafından Öğrenci Kişisel Bilgi Formu hazırlanırken, sosyo-ekonomik düzeyleri belirlemek amacıyla Bacanlı (1997) tarafından geliştirilen Sosyo-ekonomik Düzey Belirleme Ölçeği, araştırmanın amaçlan gözönüne alınarak değişikliğe uğratılarak kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, hem öğretmenler hem de öğrenciler erkeklerde dışsallaştırma sorunlarının, kızlarda ise içselleştirme sorunlarının daha fazla görüldüğü sonucuna varmışlardır. Ayrıca alt sosyoekonomik düzeyden olan öğrencilerin, diğer sosyoekonomik düzeyden olan öğrencilere göre daha fazla problem davranış gösterdikleri öğretmenler ve öğrenciler tarafindan ifade edilmektedir. İçselleştirme, Dışsallaştırma ve Toplam Problem davranışlar yönünden, öğretmen ve öğrenci değerlendirmeleri karşılaştırıldığında ise, öğrencilerin öğretmenlerine kıyasla kendilerinde daha fazla sorun davranış ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT THE ANALYSIS OF INTERNALIZING AND EXTERNALIZING BEHAVIOR PROBLEMS EXISTING IN 5TH, 6TH AND 7TH GRADES ELEMENTARY SCHOOL STUDENTS ACCORDING TO A NUMBER OF VARIABILES Ferah ÇEKİCİ MA Thesis, Department of Education Sciences Supervisor: Ass.Prof.S.Sonay GÜÇRAY January,2003, 85 pages The main purpose of this study is to identify internalizing and externalizing behavior problems of 11 to 14-year-olds, by examining whether there is a significant difference between the students' self-evaluation and the teachers' evaluation. The report explores three leves; the students,' age, socioeconoinic status and gender. This study also seeks to understand if there is dis/agreement between the informants. The population in the study consists of 767 students from 9 different schools in the 5th, 6th and 7th grades in Adana (from both Seyhan and Yüreğir) as well as 27 teachers. The teenagers were given a“Youth Self Report”, while the classroom- counseling teachers were given“ Child Behavior Checklist the Version of Teacher Report Form”. In addition, the students were given another form, the 'Student Personal Information form', elaborated by the researcher from Bacardi's (1997)“Socioeconomic Status Identification Scale”. According to results of the study both the students and the teachers reported that girls were having more internalizing problems. Furthermore, the fact that the students from low socio-economic status were having more behavior problems than the ones from other socio-economic status was reported, both by students and teachers. When the teacher and student reports were compared in terms of Internalizing, Externalizing and Total Problem Behaviors, students reported having more problem behaviors than their teachers reported for them.