Öfke tetikleyicileri ölçeği (Bir geçerlik ve güvenirlik çalışması)
Anger triggers scale (A validity and reliability study)
  1. Tez No: 125637
  2. Yazar: İLKAY ÇELİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anger, Teenager, Frustration, Authority Relations, Peer Relaitons and Aggression
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET ÖFKE TETİKLEYİCİLERİ ÖLÇEĞİ (BİR GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI) İlkay ÇELİK Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dab Danışman: Yard. Doç. Dr. Mehmet BİLGİN Eylül, 2003, Sayfa 60 Bu araştırma Türkiye'deki ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin öfkelenmelerine neden olan tetikleyicilerini ölçecek bir ölçme aracı geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Ölçeğin geliştirilmesi sürecinde; kapsam geçerliği, yapı geçerliği, ölçüt-bağıntılı geçerliği ve test tekrar test güvenirliği sınanmıştır. 71 maddeden oluşan madde havuzunun kapsam ve yapı geçerliğinin sınandığı ilk çalışma 4 farklı okuldan 271 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Maddelerin yapı geçerliğini sınamak amacıyla yapılan çalışmaya 4 farklı okuldan 550 öğrenci dahil edilmiştir. Ölçüt- bağmtıh geçerlik ve test tekrar test güvenirliği çalışmaları için 242 öğrenciden toplanan veriler kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları Öfke Tetikleyicileri Ölçeği'nin içerdiği dört faktörün bu araştırma kapsamında güvenilir ve geçerli olduğunu ortaya koymuştur. Her bir faktör alt ölçek olarak kabul edilerek şu şekilde adlandırılmıştır: Engellenme, Otorite İlişkileri, Akran İlişkileri ve Saldırganlık. Anahtar Kelimden Öfke, Ergen, Engellenme, Otorite ilişkileri, Akran ilişkileri, Saldırganlık
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT ANGER TRIGGERS SCALE (A VALIDITY AND RELIABILITY STUDY) İlkay ÇELİK Master Thesis, Department of Educational Sciences Advisor: Asst Prof. Dr. Mehmet BİLGİN September, 2003, 60 Pages The purpose of this study is to scale to measure anger triggers that will cause of children's anger in Turkey. Within the development process, validity, construct validity, criteiron-related validity and test re-test reliabilities were tested. For content validity, the initial item pool consisting of 71 items was evaluated by 8 tutors in the Psychological Counseling and Guidance Department and by two counselor and two teacher who work at schools. The study of construct and initial validity was provided by the data obtained from 271 students attending 4 different schools. The study of criterion validity and test re-test reliabilities werecomputed by using a sample consisting of 242 students who were administered the experimental form on two occasions three weeks interval. Results of the study indicated that four factors on the anger triggers scale are reliable and have validity. Each factor was consired as subscales were named as: Frustration, Authority Relations, Peer Relations and Aggression.