İlköğretim I. kademe öğretmenlerinin sınıf davranış yönetiminde yetkinlik algılarının bazı değişkenler açısından incelenmesi
An Investigation of teachers efficacy beliefs in classroom behaviour management considering variables
- Tez No: 125638
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERAL ATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Yetkinlik Beklentisi, Sınıf Davranış Yönetimi istenmeyen Davranış, Teacher Efficacy Belief, Classroom Behaviour Management, Misbehaviour
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM I. KADEME ÖĞRETMENLERİNİN SINIF DAVRANIŞ YÖNETİMİNDE YETKİNLİK ALGILARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Özlem BULUCU Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Meral ATICI Eylül - 2003, 86 sayfa Bu çalışmada, sınıf öğretmenlerinin, sınıf davranış yönetiminde öğretmen yetkinlik algılarının, mezun oldukları okul türü, cinsiyet ve kıdem değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Ayrıca öğretmen yetkinlik algısı üzerinde etkisi olabileceği düşünülen sınıftaki öğrenci sayısı, sınıftaki problemli öğrenci sayısı açısından da öğretmen yetkinlik puanlarının farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Bununla birlikte, sınıf öğretmenlerinin sınıf içinde yaşanan istenmeyen davranışlarla başa çıkma ve bu konuda kendilerini yetkin hissetmelerinde etkili olan faktörler konusundaki görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini 2002-2003 eğitim - öğretim yılında Adana ili Yüreğir ve Seyhan ilçelerindeki ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Evreni temsil edecek örneklem sosyo-ekonomik olarak alt, orta ve üst düzey ailelerin çocuklarının devam ettiği 13 okuldan toplam 194 sınıf öğretmeninden oluşmuştur. Ayrıca çalışmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden aşırı ve aylan durum örneklemesi yoluyla Sınıf Davranış Yönetiminde Öğretmen Yetkinliği Ölçeği'nden aldıkları puanlara göre 4 yüksek, 4 düşük yetkinlik düzeyine sahip öğretmenle görüşme yapılmıştır. Araştırma için gerekli olan veriler sınıf öğretmenlerinin yetkinlik düzeylerini belirlemek amacıyla 10 maddeden oluşan“Sınıf Davranış Yönetiminde Öğretmen Yetkinliği Ölçeği”, kişisel bilgileri belirlemek için 7 sorudan oluşan“Kişisel BilgiII Formu”ve yetkinlik düzeyi düşük ve yüksek olan öğretmenlerle istenmeyen davranışlarla başa çıkma ve bu konuda kendilerini yetkin hissetmelerinde belirleyici olan faktörleri saptamak amacıyla 18 sorudan oluşan yan yapılandırılmış“Görüşme Formu”ile elde edilmiştir. Bu bilgi toplama araçları ile elde edilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri sonucunda, sınıf öğretmenlerin yetkinlik puanlarının mezun oldukları okul türü, cinsiyet ve kıdem değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Yetkinlik beklentisinde etkili olabileceği düşünülen sınıftaki öğrenci sayısı ile yetkinlik puanlan arasındaki ilişki incelendiğinde, sınıftaki öğrenci sayısı lehine anlamlı bir farklılığın olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin yetkinlik puanlarının sınıfta davranış problemi olan öğrenci sayışma göre farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır. Görüşme sonucunda elde edilen verilerde ise yüksek yetkinlik düzeyindeki öğretmenlerin istenmeyen davranışlarla baş etmede olumlu, etkili ve uzun vadeli yöntemleri daha çok tercih ettikleri; düşük yetkinlik düzeyindeki öğretmenlerin ise olumlu yöntemler yanında emretme, bağırma, fiziksel ceza uygulama gibi olumsuz ve kısa vadeli çözümlere yöneldikleri saptanmıştır. Yüksek ve düşük yetkinlik düzeyindeki sınıf öğretmenleri, yetkin hissetmelerinde etkili olan faktörler açısından benzerlikler göstermelerine rağmen, yüksek yetkinlik düzeyindeki öğretmenlerin öğrenci ve velileriyle iletişim kurma, uygun sınıf atmosferi yaratma, yeterli eğitime sahip olma, demokratik yaklaşım tarzı ve sınıf kurallarım uygulamada kararlı ve tutarlı olma gibi beceriler yönünden düşük yetkinlik düzeyindeki öğretmenlerden farklılık gösterdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT AN INVESTIGATION OF TEACHERS' EFFICACY BELIEFS IN CLASSROOM BEHAVIOUR MANAGEMENT CONSIDERING SOME VARIABLES Özlem BULUCU M.A.Thesis, Department Of Education Sciences Supervisor: Asst. Prof. Dr. Meral ATICI September - 2003, 86 pages In this study class teachers' efficacy beliefs in behaviour management are examined in relation to variables such as gender, experience, educational background, the number of students in classroom and the number of problem students in classroom. It is also aimed to identify the factors would be influential on teachers' management strategies and their efficacy beliefs in behaviour management. Sample for this study consisted of 194 class teachers from 13 different schools in Adana representing three sosyo-economical status such as lower, middle and upper level. In addition, interviews with four teachers identified as high and four teachers as low efficacy according to the results of efficacy scale. 194 Teachers completed Behaviour Management Teacher Efficacy Scale and eight teachers answered the interview questions. The study showed that as the number of students in one classroom increases teachers' efficacy level tend to be lower. There is no differences found in teachers efficacy beliefs regarding their gender, educational background, experiences and the number of problem students in classroom. According to the results of interview, high efficacy teachers are more likely to use positive, preventative and constructive methods. However, besides positive strategies, low efficacy teachers tend to apply negative and short term methods to deal with misbehaviour. Although there are similarities between high and low efficacy teachers in terms of factors affecting their efficacy beliefs high efficacy teachers differed from low efficacy teachers in communicating with students and their parents, creating appropriate po*IV classroom atmosphere, adopting democratic attitudes toward students and being consistent in applying classroom rules.