Orta öğretim 10. sınıf tarih dersinde tarihsel düşünme becerilerinin geliştirilmesine yönelik yapısal etkinliklerin değerlendirilmesi: 'Adana ilinde bir örnek olay çalışması'
An Assesment of activities in the development of historical thinking skills in 10th grade history lessons: 'A case study in Adana'
  1. Tez No: 125655
  2. Yazar: ERİNÇ ÇAYDAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DOĞANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Öğretim, Tarih Öğretimi, Tarihsel Düşünme Becerileri, Tarihsel Anlama, Tarihsel Empati, Secondary Education History Education, Historical Thinking Skills, Historical Understanding, Historical Empathy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET ORTA ÖĞRETİM 10. SINIF TARİH DERSİNDE TARİHSEL DÜŞÜNME BECERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK YAPILAN ETKİNLİKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ: «ADANA İLİ'NDE BİR ÖRNEK OLAY ÇALIŞMASI" Erinç ÇAYDAŞ Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Ahmet DOĞANAY Ocak -2003, 121 sayfa Tarih öğretimine yönelik ortaya konulan son yaklaşımlar; öğrencilerin belli konularda ansiklopedik bilgi depolayan ve pasif alıcı değil, bilginin üretimi sürecinde doğrudan yer alan kişiler olarak yetiştirilmesinin gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu nedenle öğrencinin bilginin üreticisi olabilmesi, bunun nasıl gerçekleştiğini öğrenmesi; başka bir ifadeyle tarihsel düşünme becerilerine sahip olması gerekmektedir. Bu araştırma; tarihsel düşünme becerilerini geliştirdiği belirlenmiş üç öğretmenin onuncu sınıflarda bu becerileri geliştirmeye yönelik ne tür etkinlikler yaptıklarını ortaya koymak amacıyla yapılan bir örnek olay çalışmasıdır. Araştırmanın çalışma grubu iki aşamada belirlenmiştir. Öncelikle, Adana İli Seyhan İlçesi'nde bulunan Resmi Genel Orta Öğretim Kurumları' nda görev yapan on dört tarih öğretmeninin tarih öğretimine yönelik görüşlerinin belirlenmesi amacıyla görüşmeler ve derslerinde kullandıkları teknik ve araç-gereçleri belirlemek için gözlemler yapılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlemesi sonucunda üç öğretmenin diğer öğretmenlere göre farklı teknik ve araç-gereç kullanımına ve tarihsel düşünme becerilerini geliştirici etkinliklere daha çok yer verdikleri belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda araştırmanın asıl çalışma grubu olan üç öğretmen ve on beş öğrenci belirlenmiştir. Araştırma verileri yan yapılandırılmış görüşme ve sınıf ortamında yapılan gözlemler yoluyla toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonunda öğretmenlerin sınıf ortamında yaptıktan etkinliklerin National Center for History in the Schools (NCHS, 1996) tarafından belirlenen standartlar gözönünde bulundurulduğunda ilk basamak olan kronolojik düşünme aşamasında kaldığı belirlenmiştir. Öğretmenlerin tarihsel düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik en çok gerçekleştirdikleri etkinlikler neden-sonuç ilişkisi kurma ve bugünle bağlantı kurma olmuştur. Bunun yanında öğretmenlerin ön bilgileri hatırlatma, konunun önemini açıklama, tarihi olaylarla ilgili farklı bakış açılarına yer verme etkinliklerini çok az gerçekleştirdikleri; tarihsel düşünmenin en önemli basamağı olan araştırma ödevlerine ise hiç yer vermedikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT AN ASSESSEMENT OF ACTIVITIES IN THE DEVELOPMENT OF HISTORICAL TINKTNG SKILLS IN 10th GRADE HISTORY LESSONS:“A CASE STUDY IN ADANA”Erinç ÇAYDAŞ MA Thesis, Department Of Educational Sciences Supervisor: Asst. Yard. Doç. Dr. Ahmet DO?ANAY January - 2003, 121 pages The latest history education approaches stress on the fact that students should be educated not only as passive recipients storing encyclopedic knowledge, but rather as individuals taking a direct part in the knowledge generation process. Therefore, the student should be able to generate the historical knowledge and be taught how to do this. In other words, the students have to possess historical thinking skills. The main purpose of this study is to assess the activities of the three teachers teaching 10th graders who were determined successful in developing historical thinking skills and to investigate what type of activities lead the development of such skills. This is a case study carried out with fourteen teachers working at state high schools in Seyhan District of Adana. The sample was formed in two stages. First, interviews and observations were conducted with the history teachers to find out their opinions about history education and the tecniques and materials they utilized in their lessons. The analyses of these data yielded three teachers who use different techniques and materials and also did more activities to develope their students' historical thinking skills when compared to the other history teachers. So, the sample is formed consisting of three teachers and fifteen students in the direction of these findings. Data were collected by semi-structured interview form and participant observation and analyzed by content analysis. In conclusion, it was found that when considered the standards determined by National Center for History in the Schools (NCHS, 1996), the activities teachers used in class atmosphere were at the level of chronological thinking. Most activities teachers utilized had a cause-and-consequence relationship and lead the students toIV correlate the past with the present. Besides, teachers rarely called students' prior knowledge, explained the importance of the content and mentioned different viewpoints about historical facts. It was also found that teachers did not give historical research to students, the most important aspect of historical thinking.