Tarihsel kavram ve terimleri kavrayabiliyor muyuz? (Ortaöğretim 10. sınıf öğrencilerinin tarihsel kavram ve terimleri kavrama düzeyleri)
Are we able to acquire concepts and terms of history? (Levels understanding historical concepts and terms of 10th grade students in secondary education)
  1. Tez No: 505138
  2. Yazar: ŞÜKRAN ÇAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÖSEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Tarih Eğitimi, Kavram, Kavram ve Terim Öğretimi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın problemini;“Orta öğretim 10. sınıf Tarih II dersi öğretim programında tavsiye edilen tarihsel kavram ve terimlerin kazandırılma düzeyi nedir?”sorusu oluşturmaktadır. Çalışma 10. sınıf tarih dersinde verilen kavramların ve terimlerin kazandırılma düzeyini belirleyebilmek, bunların öğrenilmesinde karşılaşılan güçlüklere karşı çözüm yolları geliştirilebilmek, tarih eğitimi ve öğretimiyle ilgili öğretmen ve öğrencilere öneriler getirmek, tarihle ilgili kavram ve terimlerin öğrencilere kazandırılma düzeyi hakkında ulaşılan bulgulardan hareketle özelde tarihle ilgili kavram terimlerin öğretimi, geneldeyse tarih öğretimine dair öneriler geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 2017 yılı Mart ve Nisan aylarında Karabük ilinde eğitim gören 16 farklı orta öğretim kurumunun 10. sınıflarında öğrenim gören öğrencilerden rastgele seçilen 745 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilere araştırmacı tarafından hazırlanan ve 55 sorudan oluşan nicel verilerin toplanmasında kullanılan Kavram ve Terim Tarama Testi dağıtılmıştır. Uygulanan kavram ve terim tarama testi verileri incelendiğinde tarih ders programı içinde verilmesi amaçlanan tarihle ilgili kavram ve terimlerin kazandırılma düzeyinde öğrenmenin düşük oranlarda kalmış olduğu görülmüştür. Genel Anadolu liseleri ve fen lisesi bazında Kavram ve Terim Tarama Testi ölçeğinde en fazla anlaşılabilen kavram ve terimler Örf (%88.4), Hanedan (%85.7), Saltanat (%82.8), Harem (%82.2), Rönesans (%75.2), İskan (%74.7), Fetret (%74.7), Katolik (%72.7), Reform(%70.2), Hazine (%72.3), olarak görülürken,. Meslek liselerinde ise öğrenilme oranı en yüksek çıkan kavram ve terimler Örf (%80.9), Saltanat (%74.5) olmuştur. Araştırmanın alt problemleri“Araştırmaya katılan okulların Kavram ve Terim Tarama Testi başarıları ne düzeydedir? Araştırmaya katılan öğrencilerin Kavram ve Terim Tarama Testi başarıları öğrenim gördükleri genel okul türlerine göre farklılaşmakta mıdır? Araştırmaya katılan öğrencilerin Kavram ve Terim Tarama Testi başarıları cinsiyete göre farklılaşmakta mıdır”şeklindedir. Bu alt problemleri çözmek için her bir okulun Kavram ve Terim Tarama Testinden almış oldukları puanlara ait ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler hesaplanarak incelenmiştir. Ayrıca çalışmada elde edilen veriler betimsel analizler, tek yönlü varyans testi (ANOVA), bağımsız örneklem t testi, Scheffe çoklu karşılaştırma testi teknikleri kullanılarak incelenmiş ve yorumlanmıştır. Verilerin sunumunda tablolar hazırlanarak görüşler, frekansları ile birlikte verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The problem question of this research is:“What's the acqusition level of the concepts and terms which are recommended in 10th Grade History II curriculum?”. In this study, the aim is to determine the acquisition level of concepts and terms taught at 10th Grade History lesson, to develop solutions for the difficulties encountered in learning the concepts and terms, to make suggestions about history teaching for the teachers and students and to develop suggestions about teaching of the lesson in general and teaching of the history concepts and terms in specific, using the results obtained about the acquisition level of history concepts and terms. The research is carried out among 745 randomly assigned 10th grade students who have their education in 16 different high schools in Karabük in March and April in 2017. A questionairre including 55 questions prepared by the researcher is handed out to the students to obtain quantitative data. When examining the applied concept and term screening test data, it is seen that at the level of acquiring the concepts and terms related to the date intended to be given in the history course program, the learning rate is low. While the most understandable concepts and terminology of Concept and Term Screening Test scale at Anatolian High Schools and Science High Schools are Custom (%88.4), Dynasty (%85.7), Reign (%82.8), Harem (%82.2), The Renaissance (%75.2), Housing(%74.7), Interregnum (%74.7), Catholic (%72.7), Reform (%70.2), Government Treasury (%72.3), these are Custom (%80,9) and Reign (%74.5) at Vocational High School. Sub-problems of the resarch are“What are the success levels of concept tests in the schools participating in the research?”,“Do the concepts and terms test success of the students participating in the research differ according to their school type?”,“Do the concepts and terms test success of the students differ according to their gender?”In order to solve these sub problems, the mean, standard deviation, minimum and maximum values of the scores the students have taken from the Concept and Term Screening Test of each school were calculated and analyzed. Besides, the datas obtained from the study were investigated and interpreted using descriptive analysis, one-way analysis of variance (ANOVA), unpaired t test, Scheffe multiple comparison test. In the presentation of the data, tables were prepared and opinions were given together with the frequencies. KeyWords: Education, History Education, Concept, Teaching of Terms and Concepts