Bankacılık sektörü ve ekonomik kalkınma
Banking sector and economical development
- Tez No: 125654
- Danışmanlar: PROF.DR. NEJAT ERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık sektörü, ekonomik kalkınma, kalkınma ve yatının bankacılığı, büyüme, Banking sector, economic development, investment and development banking, growth
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
m ÖZET BANKACILIK SEKTÖRÜ VE EKONOMİK KALKINMA Mehmet TAT Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nejat ERK Mayıs 2003, 109 Sayfa Bu çalışmada bankacılık sektörünün ekonomik kalkınmaya yaptığı katkı ele alınmıştır. Önce Türkiye'de bankacılığın tarihi gelişimi araştırılmıştır. Ayrıca bankacılığa., kalkınma ve yatıran bankacılığı eksenli bakış incelemesi yapılmıştır. Arkasından planlı dönemde bankacılık açıklanmıştır. Yatıran ve kalkınma bankacılığının önemi vurgulanmıştır. Kalkınma ve yatırım bankalarının işlevleri, kaynaklan geniş olarak belirtilmiştir. Türkiye'de yatırım ve kalkınma bankacılığı bölümüne geçilmiştir. Kamu sermayeli İller Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası, Türk Eximbank geniş olarak açıklanmıştır. Özel sermayeli Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve diğer özel yatırım, kalkınma bankaları kısaca belirtilmiştir. Son bölümde kalkınma ve yatırım bankalarının ekonomik kalkınmaya katkıları ve başlıca karşılaştığı sorunları açıklanmıştır. Türk bankacılık sistemi kredi hacmi ile gayri safî milli hasıla arasındaki ilişki 1980- 2000 yıllan arasında Durbin Watson testiyle test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT BANKING SECTOR AND ECONOMICAL DEVELOPMENT MEHMET TAT Master Thesis, Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Nejat ERK May, 2003, 109 Pages In relating to this works, mainly taken into consideration is the banking sector's tasks for economic development primarily the historical development of banking in Turkey has been researched. Beside that banking analysed by the view of investment and development, hence its disclosed banking during the planning perods Also reflected its importance from the point of investment and development. The tasks and sources of the investment and development banking established. The public capital banks, İller Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası, Türk Eximbank has been disclosed in large extend. The private investment, development banks are described briefly. At the last section it is disclosing that the advantage and the occuring main problem of investment and development banks The Turkish Banking System between 1980-2000 years tested by Durbin Watson test in system the relation of credit volume and Gross National Incomes