Türk bestecilerinden Nevit Kodallı'nın piyano müziğinin incelenmesi
Examination of piano music of Nevit Kodallı, one of the contemporary Turkish composers
- Tez No: 125662
- Danışmanlar: PROF. NEVİT KODALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Antitonal, Türk Halk Ezgileri, Türk Halk Motifleri, Tür Halk Ritimleri, Antitonal, Turkish folk tunes, Turkish folk motifs, Turkish folk rhythms
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET ÇAĞDAŞ TÜRK BESTECİLERİNDEN NEVİT KODALLTNİN PİYANO MÜZİĞİNİN İNCELENMESİ H. Çağla ÖNAL Yüksek Lisans Tezi, Müzik Anasanat Dalı Danışman: Prof. Nevit KODALLI Nisan, 2003, 112 Sayfa Bu çalışmanın amacı Çağdaş Türk Bestecileri'nden Nevit Kodallı'nın piyano müziğinin incelenmesidir. Bestecinin piyano müziği; piyano çalış tekniği ve piyano yazısı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Nevit KOLDALLI' nın, piyano eserleri, piyano tekniği açısından çeşitli özelliklere sahiptir. Çocuklar ve gençler için bestelediği piyano parçaları teknik ve müzikal olarak eğitici olmalarının yanı sıra hayal gücünü geliştirecek ve düşünmeye yöneltecek özelliklere sahiptir. Bestecinin piyano eserleri sade ve özgün bir piyano müziği ile yazılmıştır. KODALLI, eserlerinde piyanonun teknik ve enstrümantal özelliklerini, sınırlarını bilinçli bir şekilde kullanmış, antitonal armoni anlayışıyla bestelediği eserlerini, Türk halk ezgi ve mofitleri ile birleştirmiştir. Besteci, piyano için yazdığı eserlerinde çeşitli formları kullanmış, ses ve tını zenginliklerini içeren piyano müziği ile, ifadenin ve yorumun önem kazandığı bir müzik dili inşa etmiştir. Nevit KODALLI, piyano müziğini evrensel müzik kuralları içerisinde, Türk halk destanlarından, Türk halk ezgi, motif ve ritimlerinden etkilenerek bestelemiş, Çağdaş Türk Müziği'nin piyano literatürüne katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMINATION OF PIANO MUSIC OF NEVİT KODALLI, ONE OF THE CONTEMPORARY TURKISH COMPOSERS H. Çağla ÖNAL Master of art thesis, Music Department Advisor: Prof. Nevit KODALLI April, 2003, 112 pages The objective of this study is to examine the music of Nevit Kodalh, who is one of the contemporary Turkish composers. The piano music of the composer was tried to be examined from the respect of piano playing technique and piano writing. The piano works of Nevit Kodalh has various characteristics from the respect of piano technique. The piano pieces he composed for children and young people are not only technically and musically instructive but also have qualities developing imagination and conducing to think. The piano works of the composer are written with a simple and original piano music. In his works, KODALLI has used the technical and instrumental characteristics and limits of piano consciously and has combined the works he composed with antitonal harmony approach with Turkish folk tunes and motifs. The composer has used various forms in the works he wrote for the piano and has constructed a musical language in which expression and interpretation have grown important with the piano music that contains sound and timbre richnesses. Nevit KODALLI has composed his piano music within the framework of universal music rules under the influence of Turkish folk epics, Turkish folk tunes, motifs and rhythms; and has contributed to the piano literature of the Contemporary Turkish Music.