İlköğretim insan hakları eğitimi sürecinin Avrupa Konseyi insan hakları eğitimi çerçevesinde öğretmenler tarafından değerlendirilmesi
Evaluation of human rights education at elementary schools in the restpective of European Counsil's human rights education recommendation decisions
  1. Tez No: 125663
  2. Yazar: ÖZGÜR KIVANÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRAN KILBAŞ KÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Konseyi, İnsan Haklan, İnsan Haklan Eğitimi, European Council, Human Rights, Human Rights Education
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ SÜRECİNİN AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ TAVSİYE KARARLARI ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETMENLER TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Özgür KIVANÇ Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Şükran KILBAŞ KÖKTAŞ Ekim-2003, 125 sayfa Bu araştırma, Türkiye'de ilköğretim insan haklan eğitimi sürecinin Avrupa Konseyi İnsan Haklan Eğitimi Tavsiye Kararlarına uygunluğunu belirlemek amacıyla yapılmış tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma evreni, 2002-2003 eğitim-öğretim yılında Adana İli Seyhan ve Yüreğir İlçelerindeki ilköğretim okullarında görev yapan Vatandaşlık ve İnsan Haklan Eğitimi Dersine Giren öğretmenlerdir. Oranlı küme ve tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 63 ilköğretim okulunda görev yapan 169 öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Bu çalışmada, araştırmacı tarafından Avrupa Konseyi İnsan Haklan Eğitimi Tavsiye Kararlan esas alınarak geliştirilen anket formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Anket formu 5 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öğretmenlerin kişisel bilgilerini öğrenmeye yönelik sorular, ikinci bölümde insan haklan eğitiminde öğrencilere kazandırılacak becerilere ilişkin 10 soru, ikinci bölümde öğrencilere kazandırılacak bilgilere ilişkin 7 soru, üçüncü bölümde okul iklimine ilişkin 7 soru, dördüncü ise bölümde öğretmenlerin yetiştirilme sürecine ilişkin 7 soru, toplam 31 sorubulunmaktadır. Anketin geçerlik ve güvenirlik çalışması uzman görüşlerine başvurularak araştırmacı tarafından yapılmıştır. Toplanan verilerin yorumlanmasında frekans, % ve ki-kare (X2) teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir. 1. Öğretmenler, mevcut müfredat programıyla uygulanan insan haklan eğitiminde öğrencilerin kazandıkları bilgileri az ve orta düzeylerde yeterli bulmaktadır. 2. Öğretmenler, görev yaptıkları okulların okul iklimini insan haklan eğitimine uygun olarak görmektedirler. 3. Öğretmenler, insan haklan eğitiminde okul yönetimlerinin bu alanda çalışan üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmadıklarını belirtmişlerdir. 4. Öğretmenler, mevcut insan haklan eğitimi müfredat programının uluslar arası sözleşmeler referans alınarak oluşturulmadığını belirtmektedir. 5. Öğretmenler insan haklan eğitimine yönelik olarak yapılan hizmet içi eğitim faaliyetlerini yeterli bulmamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT EVALUATION OF HUMAN RIGHTS EDUCATION AT ELEMENTARY SCHOOLS IN THE PERSPECTIVE OF EUROPEAN COUNSIL'S HUMAN RIGHTS EDUCATION RECOMMENDATION DECISIONS Özgür KIVANÇ M. A. Thesis, Department Of Education Science Supervisor: Prof. Dr. Şükran KDLBAŞ KÖKTAŞ October, 2003, 125 pages This research is a survey which aims to determine the suiting of human rights education process in Turkey, to European CounsiPs Human Rights Education Recommendation Decisions. The population of the study included 169 elementary school teachers who gives the lesson“Citizenship and Human Rights Education”in 63 different elementary schools, located in Yüreğir-Adana and Seyhan-Adana in 2002-2003 academic year. In this study a questionnaire, developed by the researcher was used. This questionnaire is based on the recommendation decisions of European Council about Human Rights Education and has 5 sections. First section has personal information questions, second section has 10 questions about the gains of the students in Human Rights Education, third section has 7 questions about the knowledge given to students, fourth section has 7 questions about the school climate, and at total questionnaire has 31 questions. The researcher, referring to the opinions of the specialists did the currency and reliability studies of the questionnaire.IV In the evaluation frequency, % and Chi- square (X ) techniques are used. The results of the research can be summarized as: 1. According the teachers; knowledge and skills which students were given in the Human Rights Education, average or below average in existing curriculum. 2. Teachers approve the schools' climate for Human Rights Education. 3. Teachers stated school administrations don't cooperate with universities and civil institutions, which works at this field. 4. Teachers states, existing curriculum doesn't refer to international contracts. 5. In-service training activity which is orientated to the Human Rights Education is not enough for the teachers.