Kamu iktisadi teşebbüslerinde karar alma mekanizmaları ve verimlilik açısından önemi
Decision making mechanisms in state owned enterprises and its importance for productivity
- Tez No: 125661
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT'ler), Verimlilik, Karar Alma Mekanizmaları, Organizasyon, Performans Kriteri, State Owned Enterprises (SOEs), Productivity, Decision Making Procedures, Organization, Performance Criteria
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
m ÖZET KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİNDE KARAR ALMA MEKANİZMALARI VE VERİMLİLİK AÇISINDAN ÖNEMİ Bülent FETTAHLIOĞLU Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Yar.Doç.Dr Azmi YALÇIN Ocak 2003, 139 sayfa Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT'ler) üretim, istihdam ve ekonominin genel verimliliği üzerindeki etkileri bağlanımda Türkiye Ekonomisinde halen önemli bir yer tutmaktadırlar. Verimlilik ekonomik büyüme ve rekabetin ana belirleyicilerinden biri olduğundan, KİT'lerin verimliliğinin artırılması ekonomi için son derece önemlidir. KİT'lerdeki verimliliği artırmanın en iyi yolu özelleştirme olmakla birlikte, 1980'lerin başlarından beri siyasi, hukuki ve sosyal sebeplerden dolayı çok konuşulmuş ancak az özelleştirme yapılmıştır. Bu çalışmanın ana fikri, KİT sorununun en iyi çözümü özelleştirme olmakla beraber, bu bugüne kadar başarılamadığından, politika, yapıcıların KİT sektörü reformu ve KİT'lerin verimliliğinin artırılması konularında yoğunlaşmaları gerektiğidir.Karar alma yöntemleri ve organizasyon verimliliği etkilediği için, reformların ana bölümlerinden birisi organizasyon ve karar alma mekanizmaları olmalıdır. Bu çalışmada, KİT'ler ve fâaliyette bulundukları çevre tanımlanıp açıklandıktan sonra, KİT'lerde karar alma mekanizmalarının analizi açısından teşviklere (güdülere) dayalı bir yaklaşım benimsenmiştir.Çalışmanın sonunda bazı politika önerileri yer almaktadır.Bu öneriler yasal reform, reorganizasyon ve hepsinden önemlisi KİT yönetimlerine performans kriteri uygulanması ve bağımsızlıklarının güvence altına alınmasından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT DECISION MAKING MECHANISMS IN STATE OWNED ENTERPRISES AND ITS IMPORTANCE FOR PRODUCTIVITY Bülent FETTAHLIOGLU Master Thesis, Business Department Supervisor: Asist.Prof.Azmi YALÇIN (Ph.D) January 2003, 139 pages State Owned Enterprises (SOEs) still have an important place in Turkish Economy in terms of production, employment and their effects on overall productivity of the economy. Since productivity is one of the main determinants of the economic growth and competition, increasing the productivity of SOEs is very important for the economy. Even though the best way to increase productivity in SOEs is privatization, since the beginning of 1980s, there has been a lot of talks but little privatization because of political, legal and social obstacles. The idea behind this study is that even though privatization is the best solution to the SOE problem, because it could not be achieved so fer, then policy makers should concentrate on reforming SOE sector and increasing their productivity. Since decision making procedures and organization affect productivity, the main reform areas should be organization and decision making procedures. In Ibis study, after defining and explaining SOEs and the enviroment they operate in, an incentive based approach is applied to analyze decision making process in SOEs. At the end of the study, some policy recommendations are introduced. These recommendations include legal reform, reorganization and most importantly setting performance criteria and assuring the autonomy of SOE managements.