Batı Akdeniz bölgesi Cicadellidae (homoptera) faunası ve sistematiği
Systematic and fauna Cicadellidae (homoptera) around West Mediterranean region
  1. Tez No: 126048
  2. Yazar: ŞAHLAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDULLAH HASBENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Akdeniz Bölgesi, Homoptera, Cicadellidae, sistematik, fauna, West Mediterranean Region, Homoptera, Cicadellidae, systematic, fauna Page number: 212 Adviser: Doç.Dr. Abdullah HASBENLİ
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu çalışmada, 2000 yılı Nisan-Eylül ve 2001 yılı Nisan-Ağustos aylan arasında Batı Akdeniz Bölgesinden toplanan 318 Cicadellidae örneği değerlendirilerek 11 alt familyaya ait 43 cinsin 60 türü tespit edilmiştir. Bu türlerden Anacerataagallia venosa, Empoasca (Kybos) volgensis, Diplocolenus (Verdanus) abdominalis ve Jassargus sursumflexus türleri Türkiye Faunası için yeni kayıt olarak belirlenmiştir. Batı Akdeniz Bölgesi için altfamilya, cins ve tür teşhis anahtarları ile her bir türün tanımı, lokalite bilgileri, Türkiye ve dünyadaki yayılışları ile taksonomik öneme sahip olan erkek genitallerinin dorsal ve lateral, dişilerin ise 7. abdominal stemitlerinin fotoğrafları verilmiştir. Bilim Kodu: 401.04.04
Özet (Çeviri)
In this study; sixty species of 43 genera belonging to 11 subfamilies were identified by evaluating 318 Cicadellidae samples collected from West Mediterranean Region between the periods of 2000 April- September and 2001 April-August. Anacerataagallia venosa, Empoasca (Kybos) volgensis, Diplocolenus (Verdanus) abdominalis and Jassargus sursumflexus species were identified as the first record for the Turkish Fauna. An identification key belonging to the subfamilies, genera and species for the West Mediterranean Region, their descriptions, the data of localities, distributions both in Turkey and arround the World were shown for each species. The photographs of lateral and dorsal views of the male genitalia and seventh abdominal sternum of females which have a taxonomic importance were also presented. Science Code: 401.04.04