Batı Akdeniz bölgesi Empididae (Insecta:Diptera) türlerinin faunası ve sistematiği
Fauna and systematic of Empididae (Insecta:Diptera) species around West Mediterranean region
  1. Tez No: 126049
  2. Yazar: SERKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Akdeniz Bölgesi, Diptera, Empididae, sistematik, fauna, West Mediterranean Region, Diptera, Empididae, systematic, fauna
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
BATI AKDENİZ BÖLGESİ EMPIDIDAE (INSECTA: DIPTERA) TÜRLERİNİN FAUNASI VE SİSTEMATİĞİ (Yüksek Lisans Tezi) Serkan YILMAZ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EYLÜL 2002 ÖZET Bu çalışmada 1992 yılı Nisan-Eylül, 2000 yılı Nisan-Eylül ve 2001 yılı Nisan- Ağustos aylan arasında Batı Akdeniz Bölgesi'nden (Antalya, Burdur, Isparta) toplanan 78 Empididae örneği değerlendirilerek iki cinse ait beş altcinsin yirmi bir türü tespit edilmiştir. Empis (Euempis) sericans, E. (E.) pleurica, E. (E.) spiralis, E. (E.) ciliata, E. (Polyblepharis) engeli, E. (P.) freidbergi, E. (P.) theodori, E. (P.) dedecor, E. (P.) syriaca, E. (P.) haemi, E. (Pachymeria) femorata, E. (P.) trianguligera, E. (Empis) caudatula, E. (E.) inopinata, E. (E.) prodromus ve Rhamphomyia (Rhamphomyia) reflexa olmak üzere toplam 16 tür Türkiye faunası için yeni kayıt olarak belirlenmiştir. Ayrıca tespit edilen 2 cinsten Rhamphomyia cinsi de Türkiye faunası için ilk kez kaydedilmiştir. Çalışma sonunda Batı Akdeniz Bölgesi için bir teşhis anahtarı, her bir türün morfolojileri, fenolojileri, lokalite bilgileri, çalışma alanındaki yayılış haritaları, Türkiye ve Dünya'daki yayılışları verilmiştir. Ayrıca taksonomik öneme sahip erkek genitali, kanat ve anten gibi kısımlara ait şekiller de verilmiştir. Bilim Kodu: 401.04.04
Özet (Çeviri)
11 FAUNA AND SYSTEMATIC OF EMPIDIDAE (INSECTA: DIPTERA) SPECIES AROUND WEST MEDITERRANEAN REGION (M. Sc. Thesis) Serkan YILMAZ GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SEPTEMBER 2002 ABSTRACT In this study; twenty one species of five subgenera belonging to 2 genera were detected by evaluating 78 Empididae samples collected from West Mediterranean Region between the periods of April- September 1992, April-September 2000 and April-August 2001. Empis (Euempis) sericans, E. (E.) pleurica, E. (E.) spiralis, E. (E.) ciliata, E. (Polyblepharis) engeli, E. (P.) freidbergi, E. (P.) theodori, E. (P.) dedecor, E. (P.) syriaca, E. (P.) haemi, E. (Pachymeria) femorata, E. (P.) trianguligera, E. (Empis) caudatula, E. (E.) inopinata, E. (E.) prodromus, and Rhamphomyia (Rhamphomyia) reflexa, totally 16 species were identified as the first record for the Turkish fauna. Besides the among two identified genera, Rhamphomyia is the first record for the Turkish fauna. As a result of this study, an identification key for the West Mediterranean Region, morphological characteristics for each species, phenologies, data of locality, distribution map for research area, distrubition in Turkey and the World were shown. Male genitalia, wing and antenna which have taxonomic importance were also presented. Science Code: 401.04.04