Polis meslek yüksek okullarında polis adaylarının yetiştirilmesinde kurum kültürünün rolü
The role of organizational culture in police candidates education at police profession high school
- Tez No: 126194
- Danışmanlar: PROF.DR. ERSOY TAŞDEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt Kültürü, Örgütsel Kültür Öğeleri, Polis Meslek Yüksek Okulu, Culture, Organizational Culture, Elements of Organizational Culture, Police Profession High School
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
IV POLİS MESLEK YÜKSEK OKULLARINDA POLİS ADAYLARININ YETİŞTİRİLMESİNDE KURUM KÜLTÜRÜNÜN ROLÜ ÖZET Toplumun asayişini, vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak gibi çok önemli görev ve sorumlulukları olan Polis Teşkilatının bu hizmetleri yerine getirirken yüksek performans sergilemesinin, başarılı olmasının en temel koşulu, üyelerin bilgi, tutum ve davranış açısından kendilerini geliştirebilecekleri kaliteli bir eğitim almalarıdır. Eğitimin her alanda olduğu gibi polislik mesleğindeki önemi de göz önüne alındığında bu çalışmada Polis Meslek Yüksek Okullarındaki öğrencilerin nitelikli polisler olarak yetiştirilmesinde kültürün rolünü açıklamaya çalıştık. Çalışmanın 2 temel amacından ilki; örgütsel kültürün temel öğeleri olarak kabul ettiğimiz, fiziksel sembollerin, kahramanlıkların ve öykülerin, toplantı ve törenlerin, yönetici ve öğretim elemanlarının tutum ve davranışlarının, örgütte hakim değer, inanç ve normların Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencileri üzerindeki etki derecesini tespit etmek olarak belirlendi. İkincisi ise; 3 farklı Polis Meslek Yüksek Okulu olarak Kayseri, Niğde, Yozgat Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin örgütsel kültür öğelerinden etkilenme dereceleri arasında fark olup, olmadığım belirlemek olarak tespit edildi. Bu iki temel konuyu araştırmak amacıyla araştırmanın evrenini oluşturan 20 Polis Meslek Yüksek Okulundaki 4657 öğrenciden 3 Polis Meslek Yüksek Okullarındaki 798 öğrenci örnekleme dahil edildi. Araştırmanın örneklemini oluşturan bu öğrencilere uygulanmak üzere Likert tipi ölçme aracı kullanarak 40 maddelik anket geliştirildi. Uygulama sonucunda SPSS for Windows 10.0 istatistik programı ile araştırma konularına yönelik istatistiki analizler yapıldı. Öğrencilerin kültür öğelerinden etkilenme düzeylerinin tespitinde ankete verilen cevapların frekans, yüzde dağılımları, aritmetik ortalama ve standart sapmaları hesaplandı. Okullar arasında istatiksel olarak anlamlı fark olup olmadığım bulmak amacıyla ki-kare testi yapıldı. Çalışmanın sonucunda 3 Okulda da öğrencileri en yüksek düzeyde etkileyen örgüt kültürü öğesinin inanç ve değerler olduğu tespit edildi. Öğrencilerin şikayet kutusu, konferanslar ve yöneticilerin ve diğer personelin (Doktor, Hemşire, Polis Memuru ve Teknisyen Yardımcısı) tutum ve davranışlarından pek etkilenmedikleri görülürken,Üniforma ve tamamlayıcı unsurlarından, törenlerde söylenen marşlardan, moral gecelerinden, lider ve kahraman olarak Atatürk'ten, okulun değişik mekanlarına şehit isimlerinin verilmesinden, öğretmenlerin tutum ve davranışlarından yüksek düzeyde etkilendikleri görülmüştür. Ayrıca okulun fiziki çevresi ve mimari özellikleri ile ilgili konularda Niğde Polis Meslek Yüksek Okulu ile diğer 2 okul arasında Niğde aleyhine olmak üzere istatistiki olarak anlamlı fark bulunmuştur. Bununla birlikte yöneticilerin tutum ve davranışları, Ulu Önder Atatürk'ün dünya görüşünü, fikirlerini anlama konusunda araştırma yapma, sinema tiyatro etkinlikleri, konferanslar, şikayet kutusu gibi kültür öğeleri acısından 3 okul arasında istatistiki olarak anlamlı farklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI THE ROLE OF ORGANIZATIONAL CULTURE IN POLICE CANDIDATES EDUCATION AT POLICE PROFESSION HIGH SCHOOLS SUMMARY Police organizations have an important duties and responsibilities in society such as providing security, protecting citizens' life and properties. While realizing these services, the most basic condition of being successful and exhibit high performance is to present a modern education which will be able to improve the members' knowledge, attitude and behavior. Such as every profession, education is an important subject in Police Profession High Schools as well. In this study; we tried to express the role of the culture that helps to educate qualified police students in Police Profession High Schools. The first aim of this study is to determine the effects of the element of organizational culture (physical symbols, heroisms and stories, meetings and celebrations, manager and teachers attitudes and behaviors, espoused values, beliefs and norms) on the Police Profession High School. The second aim is to determine whether there is a difference about being affected from the elements of organizational culture among 3 different Police Professions High Schools' students, or not. For searching these two main subjects it was developed 40 matters survey using Likert type measurement tool to apply 798 student in 3 Police Professions High School. After practicing this survey, it has been done statistical analysis about search subject using SPSS For Windows 10.0 statistical program. And for determining influenced level of the students from the cultural elements, given answers' frequency, percentage of dispersals, arithmetic average and standard deviations were calculated. In order to find whether there is a statistical difference among the school Ki-Square test was being made. As a result of this study it is determined that beliefs and values have the highest effective elements of organizational culture among the 3 school students. It is seemed that student are not much effected from the complaint boxes, conferences and attitudes and behaviors of managers and other personal (doctor, nurse, co-technician, policemen) but they are so effected from uniform and its component elements, marches in the ceremonies, morale (entertainment) nights, Atatürk as a leader and hero, giving tha^ $gS>*VII names of the martyrs to the different places of school and the attitudes and behaviors of teachers. In addition it was found that a statistically meaningful different regarding the physical environment and architectural specialties between Niğde and the other two schools. At the same time there is a statistically meaningful differences among 3 schools as to cultural element such as understanding the world sight and opinions of great leader Atatürk, cinema and theatre facilities, conferences and complaint boxes.