IMF programlarının ekonomik büyüme üzerine etkisi: Teori ve uygulama
The Effect of IMF programs on economic growth: Theory and empirical analysis
  1. Tez No: 126212
  2. Yazar: ZERRİN KAAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİNE BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: IMF programlan, ekonomik büyüme, değerlendirme, IMF programs, economic growth, evaluation approach
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
II IMF PROGRAMLARININ EKONOMİK BUYUME ÜZERİNE ETKİSİ: TEORİ VE UYGULAMA ÖZET Uluslararası Para Fonu (IMF), kurulduğundan beri ödemeler bilançosu dengesizlikleri ve dış borç problemleri yaşayan ülkelerin en önemli finansman kaynağı olmuştur. IMF ülkelere belirli politikaları yerine getirmeye zorlayan şartlara bağlı olarak kredi yermektedir. 8u politikalar disiplinli maliye politikası (kamu harcamalarının kesilmesi ve vergilerin artırılması), sıkı para politikası (vergi oranlarında artış ve kredi kısıtlaması) ve devalüasyonu kapsamaktadır. IMF destekli programlarla ilgili sıklıkla sorulan bir soru, böyle programların ekonomik büyüme amacını etkileyip etkilemediğidir. Literatürde, IMF programlarının ekonomik büyümeye etkisi konusunda, bazı çalışmalar pozitif etki bulurken, bazıları anlamsız ya da negatif etki elde etmektedirler. Literatürde IMF destekli programların değerlendirilmesinde kullanılan beş yaklaşım vardın (1) once-sonra yaklaşımı, (2) var-yok yaklaşımı, (3) genelleştirilmiş değerlendirme yaklaşımı, (4) gerçek hedef yaklaşımı ve (5) simulasyon karşılaştırması yaklaşımı. Son yirmi yılda konuyla ilgili birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen programların büyümede bir azalma meydana getirip getirmediği konusunda net bir sonuca ulaşılamamaktadır. Bu çalışma IMF destekli programlarla ilgilidir. Çalışmanın amacı IMF destekli programların Türkiye'yi de kapsayan seçilmiş ülkelerin ekonomik büyümeleri üzerine etkilerini incelemektir. Bu araştırmada önce-sonra ve var-yok yaklaşımları kullanılarak programların büyüme üzerine etkileri tahmin edilmiştir. Sonuç olarak, yapılan çalışmada, takip edilen yöntem ile literatürde de olduğu gibi farklı bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
m THE EFFECTS OF IMF PROGRAMS ON ECONOMIC GROWTH: THEORY AND EMPIRICAL ANALYSIS ABSTRACT The International Monetary Fund (IMF) has been a major source of financing for countries, which suffer severe balance of payments and external debt difficulties, since its creation. The IMF provides these countries with credits on the condition that governments of these countries are obliged to undertake specific policies. These policies typically entail fiscal austerity (cutting goverment expenditures and increasing taxes), tight monetary policy (raising interest rates and reducing credit creation), and currency devaluations. A question that is frequently raised in connection with IMF supported programs is whether such programs have been effective in economic growth objective. In the literature, in terms of effect of IMF programs on economic growth, some works find either a negative or no effect, while others reach a positive effect. The literature suggests that the five approaches have been applied to evaluation of IMF supported adjustment programs: (1) the before-after approach, (2) the with- without approach, (3) the general evaluation estimator approach, (4) the actual- target approach and (5) the comparison of simulations approach. Although there have been many studies on the related subject over the past two decades, one can not conclude without doubt whether these programs engender a decline in growth or not This study is concerned with the programs supported by the IMF. The purpose of the study is to examine the effects of IMF supported programs on economic growth for the selected countries including Turkey. In this resarch the effects of IMF programs on growth are estimated by employing the before-after approach and the with-without approach. Finally this study reach the mixed results as is in the literature.