Misak-ı Milli'nin hazırlanışı, kapsamı ve tarihsel değeri
The Preparation, involving and historical importance of the National Pact
  1. Tez No: 126231
  2. Yazar: SERDAR SAKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAYRAM BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Misak-ı, Milli, Milli Mücadele Hakimiyet-i Milliye, Tamme, Erzurum ve Sivas Kongreleri, The National Pact, National Campaign, National Sovereignity, Independence of All Points, Erzurum and Sivas Congresses
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
VI ÖZET MİSÂK-I MİLLÎ'NİN HAZIRLANIŞI, KAPSAMİ VE TARİHSEL DEĞERİ Misâk-ı Millî, her şeyden önce millî ve bölünmez Türk vatanının sınırlarını çizmiş; bu Misâk ile Türkler, tam bağımsızlık ve ulusal egemenliğe dayanan haklarını dünyaya duyurarak kendi ülkelerinde egemen olmak istemişlerdir. Esasen Mustafa Kemal, 1907'de Kurmay Yüzbaşı iken arkadaşı Ali Fuat Cebesoy ile birlikte kafasında tasarladığı Misâk-ı Millî fikirlerini Amasya Genelgesi ile başlayan ve Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresi ile devam eden kongreler döneminde kaba taslak haline getirmiştir. Ardından Osmanlı Devleti'ndeki hükümet değişikliğini müteakip Meclis-i Mebusan'ın açılmasını sağlayarak Misâk-ı Millî 'nin bu mecliste kabulünü gerçekleştirmiş ve bu fikirleri dünya çapında meşrulaştırmıştır. Misâk-ı Millî ilkeleri meşrulaşmasına rağmen iç ve dış kamuoyunda önemli karşı tepkilere de sebep olmamış değildir. Nitekim İstanbul hükümetini telaşa düşürmüş, İtilâf Devletleri'ne ise Misâk-ı Millî 'yi kabul eden Meclis-i Mebusan'ın kapattırılmasına, ve ulusal önder kadronun tutuklanarak Malta'ya sürülmesine neden olmuştur. Millî Mücadele'nin önder kadrosunun tutuklanmasına sebep olan Misâk-ı Millî, bu olayla birlikte Türk ulusuna kazandırdığı ruhla yine bir mücadelenin ve bu mücadele sonucunda da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulmasını sağlamış ve bu yönüyle de tarihî öneme sahip bir vesika niteliğini de kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE PREPARATION, INVOLVING AND HISTORICAL IMPORTANCE OF THE NATIONAL PACT The boundaries of national and integral Turkish country was primarily determined according to the National Pact The Turks declared their rights based on absolute independence and national sovereignty to the world. In fact, although Mustafa Kemal prepared a rough draft of the National Pact after the Erzurum and Sivas congresses, he had been trying to design the National Pact with his friend Ali Fuat Cebesoy in 1907, when he was a Staff Captain. After the goverment change in Ottoman Goverment, he had the Meclis-i Mebusan opened and also had the National Pact accepted by the parliament and legalised by the world. Although the National Pact was legalised, there were strong reactions against it both at home and from abroad. Istanbul goverment was concerned because of the National Pact and the Allied Countries had the Meclis-i Mebusan (the Parliament) closed and the pioneers of the national campaign exiled to Malta. The National Pact, which caused the pioneers of the national campaign to be apprehended, provided the Turks with a new spirit so that the Turks founded the Turkish Republic following the national campaign. Therefore, The National Pact is a document of historical importance.