Azerbaycan'da yayınlanan Molla Nasreddin Mecmuası (1906-1907/1-49. sayılar)
The 'Molla Nasreddin' periodical published in Azarbaijan (issues 1907-1907/1-49)
  1. Tez No: 126241
  2. Yazar: AFET CEYİYEVA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Molla Nesreddin, Yayıncılık, Karikatür, Mizah, Molla Nesreddin, Caricatures, Humour
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
VII Azarbeycan'da Yayınlanan“Molla Nesreddin”Mecmuası (1906-1907 / 1-49 Savdan) Tezin konusu 1906-1931 yıllan arasında yayınlanan“Molla Nesreddin”mecmuasıdır.“Molla Nesreddin”mecmuası gazetecilik dünyasına dil, kompozisyon,şiir, karikatürler bakımından yeni bir yol açmıştır. Bu tezde“Molla Nesreddin”mecmuasının tanıtılması esas alınmıştır. Mecmuanın tanıtılması için önce onu hazırlayan şartlar açıklanmış ve daha sonra mecmua hakkında bilgi verilmiştir. Mecmuanın daha iyi tanınmasını sağlamak için yapılan çalışmalarda“Molla Nesreddin”i hazırlayan şartlar dönemler halinde verilmiştir. Siyasi ve tarihi aşamalar sıralandıktan soma edebiyat tarihinin aşamalarından ve dergiyi hazırlayan şartlar sıralanmıştır. Edebiyat tarihine bir göz atıldıktan sonra matbaa konusu da ele alınmış ve ilk gazeteler hakkında kısa bilgiler aktarılır.“Molla Nesreddin”e kadarki yayın hayatı hakkında bilgi verildikten soma“Molla Nesreddin”e paralel edebiyat anlatılmaya çalışılmaktadır. Tezde dil konusu da kendi yerini bulmuştur.“Molla Nesreddin”i hazırlayan tarihi ve edebi şartlar açıklandıktan sonra derginin ve yazar kadrosu açıklanır. Yazar kadrosundaki yazar ve şairler hakkında kısa bilgiler vererek yazarların dergi içindeki yerleri ve önemleri hakkında bilgi verilir. Tahlili fihrist bölümü de daha önce ki dergi çalışmaları gibi yazar adına göre ve konularına göre incelenmiştir. Derginin daha iyi anlaşılması için dergi içerisindeki metinlerden ve karikatürlerden örnekler verilerek ekler bölümüne konulmuştur.
Özet (Çeviri)
vnı The“Molla Nesreddin”Periodical Published in Azerbaijan (issues 1906-1907/ 1-49) The subject of the thesis is the“Molla Nesreddin”Periodical which was published between 1906 and 1931. The“Molla Nesreddin”Periodical has opened new paths in journalism in terms of composition, poetry, language and caricature. The Aim ; In this thesis, in order to introduce the“Molla Nesreddin”Periodical, the conditions that prepared it are presented in periods. After enumerating the political and historical periods, the phases of the history of literature and the conditions that led to the preparation of this periodical are set up in order. After glancing at the history of literature, the printing-press is also dealt with and information on old newspapers is given. After giving information on the publications until“Molla Nesreddin”, the literature parallelto“Molla Nesreddin”has been tried to be narrated. In this thesis the concept of language has also found its place. After explaining the historical and literature based conditions that prepared“Molla Nesreddin”, the observation of the periodical starts. The structural properties and the journalists are illustrated. By giving brief information on the writers and poets, the importance of the writers and their places in the periodical are expressed. Like the former periodical studies, the analytical index part is also observed according to the name of the writer and the subjects. Articles from the periodical and examples of caricatures are put in the additional part, for a better understanding of the periodical.