Sultan II. Selim Dönemi
The Period of Sultan II. Selim
- Tez No: 126248
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA EKİNCİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: II. Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Sokullu Mehmet Paşa, Osmanlı Devleti, Kıbrıs, II. Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Sokullu Mwhmet Pasha, Ottoman Empire, Cyprus
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET SULTAN II. SELİM DONEMİ Bu çalışmayla Osmanlı Hükümdarı Sultan II. Selim'in ailesi, özel yaşantısı ve hükümdarlık dönemindeki, siyasi ve askeri faaliyetleri, dönemin teşkilat yapısı toplu olarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Doğumu, çocukluğu, eğitimi, şehzadeliğinden, tahta çıkışına kadar olan dönem, olaylarıyla birlikte aydınlatılmaya çalışılmış, siyasi- askeri dönemin teşkilat yapısının incelenmesi amaçlanmıştır. Özellikle bu dönemde II. Selim'in ve sadrazam olan Sokullu Mehmet Paşa'nın etkinliği konu içinde tartışılarak ortaya konmuştur. Çalışmanın seyri sırasında önce konu ile kaynaklar listelenmiş, daha sonra bu kaynaklar elde edilerek tasnif edilmiştir. İçerikleri ve konu ile ilgileri incelenen kaynaklarda tekrar olan kısımlar karşılaştırılarak alınmış, farklı olan değerlendirmelerde özellikle saptanmış ve çalışmaya dahil edilmiştir. Özellikle birinci el kaynaklara ulaşılmaya çalışılmış, ancak bu kaynakların daha çok Kanuni Sultan Süleyman dönemine kadar olduğu görülmüştür. Sultan Selim ile ilgili olanların elde edilebilenleri çalışmada kullanılmıştır. Çalışmayı zenginleştirmek için dönemin mimari eserlerine ulaşılmaya çalışılmış ve ulaşılanların fotoğrafları ekler bölümüne yerleştirilmiştir. Elde edilen bilgiler, çalışmada bölümlere ayrılarak işlenmiş, özellikle dönemin teşkilat yapısı Kanuni Sultan Süleyman döneminin uzantısı olduğu için bazı yerlerde Kanuni dönemi ile bağlantılı olarak ele alınmıştır. Bütünlük sağlamak amacıyla da teşkilat bölümünde XVI. Yüzyılın teşkilat yapısı genel olarak incelenmiştir. Bunlara bağlı olarak da II. Selim'in gerek hükümdarlık öncesi yaşantısı, gerekse hükümdarlık dönemi, şahsiyeti ve ölümü birlikte ele alınarak Osmanlı tarihinin 1566-1574 tarihleri arası bu çalışmayla bir araya toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE PERIOD OF SULTAN II. SELIM This study indests to disclose Ottoman ruler Sultan II. Selim' s private, life, family, political and military activities of him durins his rulership; and organizational structure of the period as a whole. His birth, childhood education and the process from his uhazadahship to rulership are tried to be enlightened and organizational structure of political-military period are skimmed. In particular, durindg this period efficiency of. II. Selim and grand vizier Sokullu Mwhmet Paşa are disclosed through discussien wi thin the subject. In the course of study, references are listed with subject and they are classified. In these references; whose index and relation with the subject is investigated; repetitive sections are compdred, identified with particalary different evaluations and are included in the study. Firsthand references are tried to be made available and they continued up to the period of Kanuni Sultan Süleyman. Those, which are available and concerned with Kanuni are used in the study. Architectural works of the period are tried to be attained inorder to enrich the study and the photos of works at hand are installed in the appendix section. The obtained information is worked up in the study by dividing into parts and the organization structure of the peried (wicth is the extension of Kanuni period) is worked up in connection to Kanuni's period in some sections. So as to provide integrity, organizational structure of XVI.* century is investigated in general in organization part. In connection with this factor; Ottoman history between years of 1566-1574 is brought together by investigating II. Selim' s pre-sovereignity peried, ruling peried, personality and death.