Farklı kaynaklardan gelen sınıf öğretmenlerinin mesleki yeterlilikleri gerçekleştirme düzeyi (Kayseri örneği)
The level performing profession competence of primary school teachers from different sources (Kayseri sample)
- Tez No: 126247
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİYAZİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmeni, Öğretmen Yeterlilikleri, Yöneticiler, İlköğretim Müfettişleri
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu araştırma, alandan gelen sınıf öğretmenleri ile alan dışından gelen sınıf öğretmenlerinin öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği yeterlilikleri ne düzeyde gerçekleştirdiklerini ortaya çıkartmayı hedeflemektedir. Bu amaçla elde edilen veriler, öncelikle alandan gelen sınıf öğretmenleri ile alan dışından gelen sınıf öğretmenlerinin mesleki yeterlilikleri ne derece gösterdiklerine ilişkin görüşleri karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmiştir. Daha sonra yönetici ve ilköğretim müfettişlerinin alandan gelen sınıf öğretmenleri ile alan dışından gelen s ınıf öğretmenlerine yönelik görüşleri değerlendirmeye alınmıştır. Böylece öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği yeterliliklerin alandan ve alan dışından gelen sınıf öğretmenleri tarafından gösterilme düzeyi bilimsel metotlar çerçevesinde incelenmiştir. Araştırma için öncelikle literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın evreni olan Kayseri il ve ilçelerinden random (tesadüfi) örnekleme yöntemi ile seçilen Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri, ilköğretim müfettişleri ile ilköğretim okullarında görevli yönetici ve sınıf öğretmenleri araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Örneklem grubunu oluşturan deneklerin 86 'sı yönetici ve ilköğretim müfettişi, 410'u sınıf öğretmenidir. Deneklere giden 524 anketten 496 deneğin anketi geçerli ve kabul edilebilir bulunarak çözümlemeler bunlar üzerinde yapılmıştır. Araştırmada bilgi toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anketler araştırmacı tarafından deneklere ulaştırılmış ve geri dönüşü sağlanmıştır. Deneklerden toplanan cevaplar bilgisayara işlenmiş, SPSS programı ile çözümlenen verilerin frekans, yüzde, ortalama, standart sapma ve t - testi sonuçlan alınmış ve daha sonra bu sayısal bulgular tablolar haline getirilerek yorumlanmıştır. Öğretmenlerden elde edilen bulgulardan, anketteki yeterliliklerden yandan fazlası alandan ve alan dışından gelen sınıf öğretmenleri tarafından aynı düzeyde gerçekleştirdikleri anlaşılmaktadır. Yine bu yeterliliklerden yansına yakını alandan gelen sınıf öğretmenleri tarafından alan dışından gelenlere oranla daha yüksek düzeyde gerçekleştirilmektedir. Bu konuda yönetici ve ilköğretim müfettişleri ise, çok az sayıda mesleki yeterliliği alandan ve alan dışından gelen sınıf öğretmenlerinin aynı düzeyde gerçekleştirdikleri görüşündedirler. Yine yönetici ve ilköğretim müfettişleri yeterlilik ilkelerinin büyük çoğunluğunu, alandan gelen sınıf öğretmenlerinin alan dışından gelenlere oranla daha başarılı ve yeterli düzeyde gerçekleştirdiklerini düşünmektedirler. Araştırma sonuçlan, sınıf öğretmenlerinin öğretmenliğe yatkınlığı olan, bu meslek için yetiştirilmiş, kendini mesleğe adamış, bu mesleğin istekli kişileri arasından seçilmesi ve bu kişiler tarafından yürütülmesi gerektiği görüşünü bir kez daha güçlendirmektedir. Yine bu sonuçlar, alan dışından gelen sınıf öğretmenlerinin meslek ile ilgili bilgi ve beceri eksiklerinin çeşitli eğitim programlan ile giderilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to find out to what extend the primary school teachers from different sources are sufficient for the necessities of being a teacher. Firstly, data collected for this aim have been studied comparing the opinions of sufficiency of the in - field primary school teachers and the primary school teachers from other fields. Later, the primary school inspectors' opinions of the in field and out of field primary school teachers are studied. So, level of sufficiency in being a teacher demonstrated by the in - field and out of field primary school teachers has been analyzed according to the scientific methods. A search model is used in the research. Firstly, a literature search has been done for the research. Randomly selected administrators of National Education Directorate, primary school inspectors, directors and teachers in the primary schools in Kayseri and in its towns are the subjects of the research. 86 of the subjects are administrators and inspectors and 410 of them are primary school teachers. Out of 524 questionnaires which were sent to the samples, 496 have been found both valid and acceptable and the analyzes has been done on these questionnaires. A public survey is used as an item to collect data in the research. The questionnaires have been taken to the subjects by the researcher and taken back in the same way. Data collected from the subjects are registered using a computer, and by using SPSS computer programme, frequency, percentage, average, standard deviation and t-test results are obtained, and later these numerical results have been interpreted demonstrating them on tables. When comparing the original and non original primary school teachers' opinions of sufficiency in the job, and out of field primary school teachers answered nearly half of the questionnaire less successful than the in field primary school teachers, and it is determined that more than half of the questionnaire have been answered at the same level by the in field original and out of field primary school teachers. The Administrators and the primary school inspectors agreed that a little of the professional efficiency was thought to be fulfilled at the same level by the in - field and out of field primary school teachers. Also they think that many of the in field primary school teachers have an efficiency in the job at a higher level than out of field primary schoolteachers. Results of the research strengthen the idea once more that the primary school teachers should be selected among the candidates who have an inclination for this job, and who are addicted to the job, and who want to do this job. And they strengthen that this job should be practiced by these teachers. These results demonstrate that non-original primary school teachers should be educated to complete their lack of knowledge and skills at some kinds of education programs. Word Keys: Primary School Teacher, Teacher Competencies, Administrator, Primary School Inspector.